PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Streamer ile Levrek Yakalama Yöntemleri (İlkbahar sezonu)

Yakup ERDEM
13-06-2007, 02:16 PM
Vedat Abayoğlu Ustadan;

Bu sezonda etkin olacak, öncelikle tüylü levrek takımlarını ve avlanma yöntemlerine değineceğim.
Malumunuz olduğu gibi, ilkbaharda özellikle Mayıs ve erken Haziranda aynen Lüfer anavaşyasında olduğu gibi, levrekte, belki daha kısıtlı bir alanda olsa da akıma geçer, bu esnada av verir. Kanaatimce bu devrede en etkili sırtı yöntemi silikon yada rapala yerine tüylü takımlarla (streamer) yapılandır. Bu yöntemde en zor olan husus, takiminizi kendinizin yapması gereğidir. Zira piyasada bu tur bir takimi bulamazsınız. İyi bir çapari bağlayıcısının kolaylıkla altından kalkabileceği takimin inceliklerini anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle hayli uzun, yumuşak, orantılı olarak bastan sona incelen ve pek de kıvrık olmayan horoz tüyleri edinmelisiniz. Tüylerin uzunluğu 10 cm’nin üzerinde olmalıdır ki çekerken ucu suda tahrik edici bir şekilde dalgalanabilsin.
Tavuk vebasının yaygın olduğu bu donemde, uygun tüylere haiz bir horozu, bulup satın alıp boğazlamanızı katiyen önermiyorum. O halde ne yapmalısınız. Piyasada bulunabilen ancak pahalı olan, bildiğiniz Yamashita (Princess rapalaların imalatçısı) markalı poşet tüylerden edinmelisiniz. İçinde amaca uygun uzunlukta pek çok tüy bulabileceğiniz poşetin, tercihan beyaz renklilerini alınız. Hayli meraklı iseniz, aynen hindi tüyleri gibi, koyulu açıklı renkler barındıranlarından yada koyu kızıl renklilerinden de alıp deneyebilirsiniz.
Tüylü sahteleri yapanlar bunlara kendi meharetleri oranında bazı renkler menevişler eklerlerse takımları daha da cezbedici olacaktır.
http://www.flyfishusa.com/fly-tying/strung-medium-saddle.jpg
Yamashita bulamadınız, o halde Vibrax markaya basvurunuz. Gerçi poşetin içinde amaca uygun daha az tuy bulundurmakla birlikte, hem daha kolay bulunur hem de daha ucuz olduğundan tercih edebilirsiniz.
http://www.eflytyer.com/Images/materials/feathers/feathers2.gif

Gelelim baglamaya.

Uygun uzunlukta iki adet tüy ayırınız. Eğimlerini aynı yöne getirerek üst üste koyunuz. Ucuna 2 yada 3 No parlak çapari iğnesini tercihan parlak, renksiz kaliteli 0,25 mm lik bir misinaya bağladığınız 4 kulaç uzunluktaki bedeninizi, özenle tüylerin arasına yerleştiriniz.
Bakin iğneyi demiyorum misinayi kastediyorum. Sonrasinda aynen çapari bağlar gibi, fakat gayet özenle, tuy sapının ucundan geriye dogru, kıvrımları yan yana dizilecek şekilde bağlayınız. Piyasada son zamanlarda bulunabilen ve boncuk sim diye adlandirilan Crystal Flash simlerden, gümüş renkli olanı illaki olacak şekilde bir kaç uygun renktekilerden misina ile birlikte tüy arasına koymanızda fayda vardir. Bu simleri tüyün üst kısmına değil alt - karın kısmına koymanızda ve uzunluklarınıi tüy uzunluğunun yarısında bırakmanızda yarar göreceksiniz. Dikkat edilecek diğer bir husus ta, tahmin edeceğiniz gibi seyyar iğneli bir takim olan duzeneğimizde uc tarafinı oje ile itinali bir şekilde kaba olmadan boyamanızdır. Takımı bağladıktan sonra çok ince bir firça ile, tüylerin misinaya yapışmamasına itina ederek boyayabileceğiniz gibi, evvelden misinanın diğer ucunu peşin olarak şöyle 4,5 cm boyayip kurutup bu sekilde baglamaniz da olabilir.
http://img507.imageshack.us/img507/6923/streamerft6.gif

Gelelim avlanmaya.

Bedeninizin 4 kulaç olması gerektiğini yazmıştık. Boşta kalan ucuna bu aralar piyasada bulunabilen miniminicik gümüş renkli firdöndülerden bağlayınız. Tekrar 4 kulac ayni misinadan bağladıktan sonra, boşta kalan uca bu firdöndüden bağlayınız. Sonrasında ana beden gelecektir.
Avı ise aynen silikon çeker gibi olmalıdır. Rolantiden bile daha az bir hız. Teknenin dibi değecek kadar karaya yaklaşma, yerine göre firdöndülerden sonra 8 ila 10 kulaç, bazen çok daha uzun misina bırakma ve de uygun bölgelerde gidip gelme. Hafif çırpıntılı havalari tercih etmekte önemlidir.
Ben levreğin sabahin çok erken saatlerinin baliği olduğu kanisinda değilim. Pekala saat 9,10 gibide hayli balik alabilirsiniz.
Esas bu saatlerde levrekler barindiklari mendirek, balikci barinagi gibi yerlerden yaylima acilmis olabilirler ve sizde bu mevkiilerde teknenizle dolasabilirsiniz. Sabahin ilk isiklarinda avlanmak daha ziyade gerek şeffaf, tapali samandra yada seffaf siyirtma ucuna baglanmis, makarali olta marifeti ile atcek yaparak avlanmada onem kazanir.

Bakın şunu da ilave edeyim; Pekala bu tüylü düzeni, bedenini daha kisa tutarak silikon yerine bağlayip at - cekte de kullanabilirsiniz.
Tatlisucuların alabalik, tatlısu kefali ve levrek avlarında daha küçük ve zariflerini, turnada da daha kaba ve büyük olanlarını ve de aynı yöntemlerle deneyebileceklerini ve illaki netice alabileceklerini de söyleyebilirim.

Sağlıcakla kalınız

Vedat Abayoglu

Not; Lütfen iğneyi tüyün en uç kısmından bir ila iki cm içeride olacak şekilde ayarlayiniz ve her balık alımında yada takılma durumlarinda bu ayarı tekrar yapınız. Aksi takdirde iğne seyyar olduğundan ya tüyün baş kısmına iyice yapışacak yada tüyden hayli uzağa sıyrılacaktır.

http://farm1.static.flickr.com/40/123633550_74ba22966a.jpghttp://farm1.static.flickr.com/36/123633509_15479b0a05.jpg

http://farm1.static.flickr.com/51/149179764_e826107009.jpg

Mehmet Pekmezci
13-06-2007, 03:14 PM
Gerçekten çok enteresan. Hocam paylaştığınız için teşekkürler.

Musa KARAOĞLAN
13-06-2007, 05:22 PM
Yakup abi paylaşımın için teşekkürler.Geçtiğimiz pazar levrek niyetiyle kalkıp,istavrite oturan biri olarak bu bilgi bana ilaç gibi geldi ama tekne işi bizi bozuyor be abi.:DBu sistemle at çek yapılırsa ben artık pazar sabahları levrek kovalamayı düşünüyorum.;)
Biliyorum bu düşüncemden dolayı Samsunda levrek olmaz diye bana güleceklerde çıkacaktır ama olsun,Samsunda levrek var ve bir arkadaşım sürekli zıpkınla 8-9 kilolul levrek vuruyor.

Yılmaz
13-06-2007, 07:42 PM
Gelelim avlamaya.

Yakup hocam bilgiler ve paylaşımlar için teşekkürler.

Hocam bu balığın peşine düşecek bir av arkadaşı bulamıyorum.Ya işleri oluyor yada zamanları falan olmuyor.Yalnız da ava gitmeyi sevmiyorum.Demek ki sadece resimlerle idare edecez.:(

NİHAT SUNAR
14-06-2007, 01:55 AM
Yakup hocam bilgiler ve paylaşımlar için teşekkürler.

Hocam bu balığın peşine düşecek bir av arkadaşı bulamıyorum.Ya işleri oluyor yada zamanları falan olmuyor.Yalnız da ava gitmeyi sevmiyorum.Demek ki sadece resimlerle idare edecez.:(

Yılmaz kardeşim,ben sana katılırım fakat sen hep belediyeevlerine gittiğinden vede ben orasını hiç sevmediğimden katılamıyorum.İnşallah Gürol ağabey tez gelirde seni yalnız bırakmaz.Rastgelsin.:)

ahmetcem
14-06-2007, 03:44 AM
Yakup abi paylaşımın için teşekkürler.Geçtiğimiz pazar levrek niyetiyle kalkıp,istavrite oturan biri olarak bu bilgi bana ilaç gibi geldi ama tekne işi bizi bozuyor be abi.:DBu sistemle at çek yapılırsa ben artık pazar sabahları levrek kovalamayı düşünüyorum.;)
Biliyorum bu düşüncemden dolayı Samsunda levrek olmaz diye bana güleceklerde çıkacaktır ama olsun,Samsunda levrek var ve bir arkadaşım sürekli zıpkınla 8-9 kilolul levrek vuruyor.

sana sonuna kadar katılıyorum musa abi :)