PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zargana Avcılığı

Yakup ERDEM
31-05-2007, 01:20 PM
Zargana avında çeşitli yöntem ve takımlar kullanılır. Hem tekneden hem de kıyıdan zargana avlamak mümkün olup en yaygın kullanılan yöntemler;

1- Şamandıralı olta
2- Şeytan oltası
3- İpek
olarak sayılabilir. Lüx ışığında kepçeleme Karadeniz'de yaygın bir avlanma metodu olup olta balıkçılığı bakımından amatör bir değeri yoktur.

KULLANILAN YEMLER
Kancalı oltalarda genellikle doğal yemler kullanılır. Yapay balık yada kurtçukların kancaya takılmasıyla oluşturulan oltalardan verim almak zordur.
Gümüş balığı ülkemizde iyi bir zargana yemi olarak bilinse de sert pullarıyla iyi bir zargana yemi değildir. Balığın gümüşe atladığı yerde, hamsi yada sardalyadan derisi zedelenmeden jiletle kesilmiş 3-5 cm boyundaki ak yem ile daha fazla verim alabileceği söylenebilir.
Yine midye kurdu ve ince kesilmiş kalamar parçası da şamandıralı zargana oltasında iyi iş gören yemlerdir.

AVCILIĞI
Şamandıralı Takımla Zargana Avı

http://img134.imageshack.us/img134/2537/dscn0289qa8.jpg

Kıyıdan zargana avcılığında günümüzde en çok kullanılan olta tipidir. Kamış ve Makine sistemlerinin bol ve ucuz olarak bulunmasıyla geçmişte daha çok kullanılan şeytan oltasının yerini almıştır.

Bu olta;

uzağa atışa olanak veren ağır bir şamandıra
buna bağlı 2-3 m uzunlukta 0.15-0.20 mm misina
8-10 numara arası sağlam sinek kancadan oluşur.

Sinek kancanın Japon malı yada mustad serisi bir kanca olması iyidir. Kopya uzakdoğu ürünlerinin iri ve dolana dolana gelen zarganalara dayanmaması açısından önemlidir.
Eskiden şamandıra olarak lastik top kullanılırken
http://www.albashop.com.tr/content_files/prd_images/samandira/2007/zargana%20%FEamand%FDralar/zarganatop_k.jpg
bu gün Bullrag denilen içi dolu şamandıra ile iki tarafı halkalı kalın malzemeden yapılmış şamandıralar yaygındır. Hatta sert ağaçlardan tornada çekilmiş yumurta biçimli şamandıralar da çok verimli olmaktadır.
http://www.albashop.com.tr/content_files/prd_images/samandira/2007/bulrag%20%FEamand%FDralar/BULRAG_K.jpghttp://www.albashop.com.tr/content_files/prd_images/samandira/2007/zargana%20%FEamand%FDralar/zarganaSAMOVAL_K.jpghttp://www.albashop.com.tr/content_files/prd_images/samandira/2007/zargana%20%FEamand%FDralar/zarganaSAMKULP_K.jpg

Bir de yumuşak malzemeden yapılmış tel halkalı şamandıralar vardır ki, kolayca tel bölümü bozulara su aldıklarından tavsiye edilmez.

http://www.albashop.com.tr/content_files/prd_images/samandira/2007/zargana%20%FEamand%FDralar/zarganaSAMTEL_k.jpg

Balık nazlıysa taze hamsi yada sardalya, girişkense zargandan kesilen uzun yem ile uzağa atıp arada aksiyon vererek bolca zargana avlanabilir.

Şeytan Oltasıyla Avcılık
Daha önce pek çok yerde anlattığım gibi en fazla 0.25 mm ye kadar kalınlıkta misina ve ucuna bağlanmış tek bir kancadan oluşan, gerekmedikçe ağırlık kullanılmayan, aakıntı ve rüzgar nedeniyle ağırlık kullanılsa bile bunun toplam ağırlığının 1 gramı geçmediği basit el oltalarına Şeytan Oltası (http://www.baliktayiz.com/forum/showpost.php?p=8863&postcount=1) denir. Zargana şeytan oltasında ise asla kurşun kullanılmaz.
http://img85.imageshack.us/img85/2020/171220071335by9.jpg
Şamandıralı olta kalabalık ortamlarda kullanılırken sessiz yerlerde ve rüzgarsız havalarda en verimli yöntem şeytan oltasıdır. Yine sonbaharda şamandıralı olta kullandığınız yerlerde kışa girmeden önce parlak balıklardan derisine zarar vermeden jiletle kesilen uzun yem ile ileri atıp yavaşca kıyıya çekerek el oltasıyla avcılık çok zevkli olur.
Kışın bu oltayı atıp biraz diplemesini bekleyebilirsiniz. Çok ileri atma zorunluluğu olmadığı için yemin yırtılma tehlikesi olmadığından yem olarak daha rahat hamsi kullanabilirsiniz. Kışın önü derince yerler, bilhassa iskele, mendirek ve rıhtımlar daha verimli olur.

İpekle Avcılık
Tekneden avcılıkta bir numaralı av aracı ipekdir.
Beden 0.30 mm dir. Bedenin ucuna siyah küçük bir fırdöndü takılır Daha sonra 10 metre uzunluğunda 0.15-0.20 mm sağlam misina eklenir. Bunun ucuna kınayla turuncu renk verilmiş ipek demeti, demet üzerindeki düğümlere uzak aradan bağlanır.
Bu takım rolantide teknenin arkasından toplam 20-30 m misina bırakarak sürüklenir. Balık iriyse ipek genelde balığı döker ve daha çok inceleri avlanır. Bu nedenle aynı oltanın ucuna 10 no sinek kanca ve zarganadan jiletle kesilen sigara izmariti boyutlarında (belki az uzunca) yem takarak elde edilen sürükleme oltasıyla iri balıkları avlamak mümkündür.
Yemli sürükleme oltasıyla avlanırken daima güvertede boşta 3 m kadar misina tutulur ve balık vurunca tekneyi durdurmak yerine bu misinayı salınır.
Kıyıdan avcılıkta; Kamış-Makara sistemi kullanacaksanız Spirolino (http://www.baliktayiz.com/forum/showthread.php?t=717) denilen aletin ucuna kamış uzunluğundan 30-50 cm daha kısa, sağlam ince bir misina bağlayıp, buna ipek takarak at çek yöntemiyle bol ve hızlı balık alabilirsiniz.
Yine ipekle daha az büyük balık avlandığını unutmadan şamandıralı-yemli oltaya dönebilirsiniz.

Not: Ağır balık takıldığında ipek lifleri kolayca koparak balığı düşürür. Bunu önlemenin iki yolu var, birincisi ipeği özel hazırlattırıp çok sıcak suda fazla pişirmeden kozadan çözerseniz daha elastik olur. ikincisi bildiğiniz en kaliteli kadın çorapları 53 denyeden daha ince liflerden yapılır. Eski bir kadın çorabından lif çözerek bunu ipek yerine kullanabilirsiniz.

BÖLGELERE GÖRE ZARGANA AVI HAKKINDA

Ege ve Akdeniz'de herhangi bir akyemi kıyıdan 20 metre mesafeye atabilirseniz zargana ve yakın akrabalarını kolayca avlayabilirsiniz. Genelde balığın yoğun olduğu yerler liman mendirekleri çevresi ve eriştelik (deniz çayırlarıyla kaplı) sığlıklar civarıdır.
---o---
Boğazda ve Marmara kıyılarında da balığın bol olduğu zamanlarda özellikle gümüş ve yılarya sürülerinin yığıldığı tatlısu yada kanalizasyon deşarz bölgeleri yakınlarında ve boğazın tüm dingin bölgelerde zargana iyi av verir.
---o---
Karadeniz'de ise hem yumurtalı hem de lezzetsiz olmaları nedeniyle ava Ağustos sonunda başlamak daha iyidir. Eylül ayından itibaren plajlardan liman ve iskele kenarlarına kadar her yerde zarganaya rastlayabilirsiniz.

kbülent
31-05-2007, 01:36 PM
hocam paylaşım için teşekkürler benimde avcılığını en cok sevdiğim balıklardan biridir.

Taylan
31-05-2007, 01:55 PM
Yakup abi hatırlıyor musun geçen sene Dereköyde zarganaya attığımızda yanımızdaki kişi kendi yapımı olduğunu düşündüğmüz ahşap bir şamandıra kullanıyordu. Hem güzel atışlar yapıyor hemde iyi balık alıyordu.

Yakup ERDEM
31-05-2007, 01:58 PM
Sinop'ta onlara takozcu :D diyoruz. Ama balığı götürdükleri de bir gerçek.
Yakup abi hatırlıyor musun geçen sene Dereköyde zarganaya attığımızda yanımızdaki kişi kendi yapımı olduğunu düşündüğmüz ahşap bir şamandıra kullanıyordu. Hem güzel atışlar yapıyor hemde iyi balık alıyordu.

Yılmaz
31-05-2007, 02:03 PM
Yakup hocam teçrübelerinizi, bilgilerinizi bizimle paylaştığınız ve emeğiniz için sonsuz teşekkürler.
Yavaş yavaş denize ısınmaya başladım.:D Zargana topumda malzeme cantasında her zaman bulunur.Dereköyde ve Samsun sahillerinde denemekte fayda var.Özellikle dereköyde iri zarganalar çıktığınada şahit olmuşdum.Saygılarımla.

Yılmaz
31-05-2007, 02:11 PM

Taylan sen bu işlerin ustasısın.Bende bir tane takoz şamandıralardan isterim.Dereköyde deneriz.;)
Ha ben de dereköyde tanıştığım biri kendi özel ipeklerden bahsetmişdi.Oda çok iyi iş yapıyormuş.Doğu karadeniz taraflarında bir şehirde oldukça meşhurmuş bu ipek.Ama ilin ismini hatırlayamadım.Artvin tarafları olacakdı sanırım.:confused:

Yakup ERDEM
31-05-2007, 02:12 PM
Yılmaz abi öncelikle saygı ve hürmetler bizden.
İkinci olarak artık Taylan'ı ısındıralım ve Temmuzun ilk günlerindeki organizasyona hazırlayalım. (şimdi başlarsak o izni ancak alır :D)
Biz bir güzergah çizdik, bir de alternatif güzergah vardı. Alternatif Altınkaya barajı, diğeri ise bizim köy. Gerçi fırsat bulup kısa sürede sohbete geleceğim, artık okul işleri iyice azaldı. O zaman daha detaylı görüşebiliriz.
Selamlar.

Yakup hocam teçrübelerinizi, bilgilerinizi bizimle paylaştığınız ve emeğiniz için sonsuz teşekkürler.
Yavaş yavaş denize ısınmaya başladım.:D Zargana topumda malzeme cantasında her zaman bulunur.Dereköyde ve Samsun sahillerinde denemekte fayda var.Özellikle dereköyde iri zarganalar çıktığınada şahit olmuşdum.Saygılarımla.

Taylan
31-05-2007, 02:16 PM
İkinci olarak artık Taylan'ı ısındıralım ve Temmuzun ilk günlerindeki organizasyona hazırlayalım. (şimdi başlarsak o izni ancak alır :D)
Biz bir güzergah çizdik, bir de alternatif güzergah vardı. Alternatif Altınkaya barajı, diğeri ise bizim köy. Gerçi fırsat bulup kısa sürede sohbete geleceğim, artık okul işleri iyice azaldı. O zaman daha detaylı görüşebiliriz.
Selamlar.

Oy ne ettin sen abi. Temmuzdaki organizasyona şimdiden hazırlanacak kadarda layt değilim. 3 hafta önceden sölesen yeter :D:D
Yolunu dört gözle bekliyoruz. Bir arada Dereköye kaçalım yine. Ama bu sfer bol zamanda kaçalım ki zargan'a doyalım :D

Yakup ERDEM
31-05-2007, 02:19 PM
Zarganaya daha var, biz önce Sazan sezonunu bir açalım, o ara bir kaç sudak avlayalım hele...
Bu hafta sonu alabalık işi yattı galiba, yahu ben bu yıl alabalık avında hep böyle talihsizlik mi yaşayacağım...

Oy ne ettin sen abi. Temmuzdaki organizasyona şimdiden hazırlanacak kadarda layt değilim. 3 hafta önceden sölesen yeter :D:D
Yolunu dört gözle bekliyoruz. Bir arada Dereköye kaçalım yine. Ama bu sfer bol zamanda kaçalım ki zargan'a doyalım :D

Taylan
31-05-2007, 02:22 PM
Taylan sen bu işlerin ustasısın.Bende bir tane takoz şamandıralardan isterim.Dereköyde deneriz.;)
Ha ben de dereköyde tanıştığım biri kendi özel ipeklerden bahsetmişdi.Oda çok iyi iş yapıyormuş.Doğu karadeniz taraflarında bir şehirde oldukça meşhurmuş bu ipek.Ama ilin ismini hatırlayamadım.Artvin tarafları olacakdı sanırım.:confused:

Yılmaz abi bir şeklini çıkarıp Tornacıya yaptıralım 3-4 tane. Bait iş o.
Yakup abi daha iyi açıklayacaktır gerçi ama ben yinede bildiğim kadarını paylaşayım. Zaman zaman bu ipeklerin iş yaptığını bende duydum ama sanırım en verimli kullanımı tekne arkasından oluyor.
Kıyıdan ise kuyruk altından kesilmiş bir ak yemin çok daha iyi iş yapacağı kanaatindeyim. Hele birde midye kurdu olursa o zaman balık çıldırıyormuş. Ama ben denemedim :D:D:D

Taylan
31-05-2007, 02:23 PM
Zarganaya daha var, biz önce Sazan sezonunu bir açalım, o ara bir kaç sudak avlayalım hele...
Bu hafta sonu alabalık işi yattı galiba, yahu ben bu yıl alabalık avında hep böyle talihsizlik mi yaşayacağım...

Benle uraştğın için hep böle talihsizlik yaşayacaksın Yakup abi :D

Yılmaz
31-05-2007, 02:25 PM
Selamlar.

Yakup hocam 1 temmuz ve sonrasını sabırsızlıkla bekliyorum.Can sıkıntısından istavrite bile razı oldum.:D Hatta bu cumartesi Belediye evleri önünde Taylanla beraber geniş bir organizasyon bile yapacaz.

Yakup hocam güzergah ve organizasyon işlerini siz yaparsınız bizde size büyük bir memnuniyetle katılırız.Fakat Taylanı bir türlü gece balık avı için ikna edemiyorum.:D Malum mazaret diyor başka bişi demiyor.:D:D
Sizinle tanışmak benim için onur olacaktır hocam.Her zaman beklerim.

Yakup ERDEM
31-05-2007, 02:44 PM
Yılmaz abi inşallah bu sefer güzel bir organizasyon yapacağız, az ve öz olacak, ben Sedat ile bir gün önceden kamp kurarım, katılabilirseniz cumartesiden siz de gelirsiniz.
Taylan'a alıştık, ama artık iyice öğrendik huyunu ve şartlarını... O ertesi gün sabah en geç 04:00 da kampa gelir.
Tüm gün balık avı yaparız sabah suyunu kaçırmaz.
Şöyle sazan oltalarını yatırıp, sudağa at çek yapabileceğimiz bir mekan olursa, harika bir balık avı olur.
Ama bilin ki o su başındaki muhabbetler balıktan daha önemli benim için.

Yakup hocam 1 temmuz ve sonrasını sabırsızlıkla bekliyorum.Can sıkıntısından istavrite bile razı oldum.:D Hatta bu cumartesi Belediye evleri önünde Taylanla beraber geniş bir organizasyon bile yapacaz.

Yakup hocam güzergah ve organizasyon işlerini siz yaparsınız bizde size büyük bir memnuniyetle katılırız.Fakat Taylanı bir türlü gece balık avı için ikna edemiyorum.:D Malum mazaret diyor başka bişi demiyor.:D:D
Sizinle tanışmak benim için onur olacaktır hocam.Her zaman beklerim.

Taylan
31-05-2007, 02:54 PM
Taylan'a alıştık, ama artık iyice öğrendik huyunu ve şartlarını... O ertesi gün sabah en geç 04:00 da kampa gelir.
Şöyle sazan oltalarını yatırıp, sudağa at çek yapabileceğimiz bir mekan olursa, harika bir balık avı olur.

Aynen dediğin gibi Yakup abi. Geceden gelemem ama sabah 4 dedin mi başınızdayım. Hem siz geceden bi güzel yemlersiniz avlağı sabah ben gelir en iri balıkları alırım sen merak etme :D:D

Muhabbet konusunda ise aynen katılıyorum sana. Balık işin bahanesi bence. Amaç bir araya gelebilmek

Yakup ERDEM
31-05-2007, 03:06 PM
Sabah kamp ateşi ve semaver başında kahvaltı yaparken sohbet gibisi var mı?
Haa, o kamp ateşi küllerine 3-5 kiloluk bir sazan gömersek o da ayrı bir zevk :D Olmasa peynir ekmek yeter de artar bile.

Aynen dediğin gibi Yakup abi. Geceden gelemem ama sabah 4 dedin mi başınızdayım. Hem siz geceden bi güzel yemlersiniz avlağı sabah ben gelir en iri balıkları alırım sen merak etme :D:D

Muhabbet konusunda ise aynen katılıyorum sana. Balık işin bahanesi bence. Amaç bir araya gelebilmek

Yılmaz
31-05-2007, 03:35 PM
Yılmaz abi inşallah bu sefer güzel bir organizasyon yapacağız, az ve öz olacak, ben Sedat ile bir gün önceden kamp kurarım, katılabilirseniz cumartesiden siz de gelirsiniz.

Yakup Hocam bu güzel organizasyonun düşünçesi bile beni heyacanlandırmaya başladı.Sabırsızlıkla o günübekliyor olacağım.:)

ahmetcem
31-05-2007, 04:08 PM
Yakup amca çok güzel bir anlatım da senden bi ricam var karagöz avcılığını da bulabilirmisn görsel bi şekilde :D

Yakup ERDEM
31-05-2007, 04:36 PM
Cem bulmak sa sen de bulabilirsin...
Oturup yazmam lazım...

Yakup amca çok güzel bir anlatım da senden bi ricam var karagöz avcılığını da bulabilirmisn görsel bi şekilde :D

Yakup ERDEM
31-05-2007, 04:38 PM
Bu mesajı atlamışım :d
Yok be Taylan takılmaksa sen beni geçersin. Sedatın iş yoğunluğu bu sefer.
Benle uraştğın için hep böle talihsizlik yaşayacaksın Yakup abi :D

Taylan
31-05-2007, 05:00 PM
Bu mesajı atlamışım :d
Yok be Taylan takılmaksa sen beni geçersin. Sedatın iş yoğunluğu bu sefer.

Ben niye balığa gidemiyorum sanıyorsun sen. Hep evdeki durumlardan oluyor değil bilesin. Sana takıldığım içinde gidemiyom balığa :D:D:D:D

baracuda_35x
31-05-2007, 09:03 PM
bugün iki güzel konuya el atmışsın teşekurler rasgele

AKIN74
01-06-2007, 01:14 AM
Hocam harika paylaşım, emeğinize sağlık...:)

MGB
01-06-2007, 02:07 AM
Hocam ellerinize sağlık yine çok güzel bir paylaşım.

Yanlız bu sıra, hiç olmadı bu konu! Bakın şimdi aklıma geçen yaz ki zargana avım geldi de, offf offf....

Yarın zarganaya mı çıksam ne :D

Yakup ERDEM
01-06-2007, 02:04 PM
Daha önce hazırladığım zargana avcılığıyla ilgili çoğu bölümleri Bilgehan Sarp ustadan alınmış metin aşağıdadır.

Avcılığı
Ticari Avcılığı
Zargana acılığında yaygın olarak özel gırgır ağları ve çevirme yoluyla kullanılan sade uzatma ağları kullanılır. Bunun yanında ığrıp ağları ve gece lüks ışığı yardımıyla kepçe kullanılarak avcılığı da yaygındır.

Amatör Avlama Yöntemleri
Doğal Yemlerle Avcılık
Zargana için kullanılacak yem kesinlikle akyem olacak balıklardan olacaktır. Genel olarak gümüş yavrusu bütün olarak kullanılırken kıraça, hamsi, çaça gibi balıkların, hatta başka bir zargananın beyaz kısımları sülük kesilir veya bu balıklardan alınan kuyruk altı yem olarak kullanılır.
a- Şamandıralı Takım
İskele üstlerinden, kıyılardaki yar başlarından, kayalıkların üzerinden veya sandaldan uygulanan zevkli bir yöntemdir. Takım ince olduğundan tercihen makineli olarak düzenlenmelidir. Olta ipi 020 numaradır, Beden 015 misinadan yapılır. Zargana su yüzeyine yakın gezindiği ve yemlendiği için bedenin uzunluğu 60 - 70 santimden fazla olmamalıdır.

İğne 10 veya 12 numara çapraz sinek iğnedir. Yem olarak çok küçük balık kullanılıyorsa bütün olarak kafadan takılır. Daha büyük balıkların kuyruk altı iğneye, iğne bir defa anüsten saplanarak takılır, boşta kalan ucu sarkıtılır. Sülük kesilmiş akyemin parlak kısımları iğneye takılırken iğne önce iç taraftan saplanır, yem çevrilerek parlak taraftan tekrar saplanır, yem bir kere daha çevrilerek tekrar iç taraftan saplanır, boşta kalan kısmı sarkıtılarak bırakılır.
İğne yeme 3 defa batırılmış olur ve iğne ucu son durumda parlak tarafta kalmaktadır. Şamandıra hava ve akıntıların durumuna uygun seçilmelidir. Ağır taşıma kapasiteli bir şamandıra gerekmez 3 - 5 gram taşıma kapasiteli bir şamandıra yetecektir. Seçim hakkında bilgi şamandıralar sayfasında alınabilir. Ben eskiden şamandıra olarak ufak sünger toplar kullanırdım. Topun içinden ince galvaniz tel geçirip uçlarını halka yapar halkalardan birine beden birine oltayı bağlardım. Ama bu durumda dengeleme olmadığından bazen şamandıra-top beden üstte kalacak şekilde düşerdi. Yine de bu sistem uzun atış avantajı getirmektedir, başka balıkların avında da kullanılabilir. Kamış 1.90–2.40 boyunda tercihen 3-15 veya 5-25 gram testli, makine da küçük boy olmalıdır. Bedene kıstırma konulmaz, şamandırayı dengelemek için ağırlık gerekiyorsa şamandıranın alt antenine iliştirilebilir.
Yemlenen takım avlanılacak bölgeye atılır. Serbest bedendeki yem ağır ağır inerken balık vurabilir. Bir süre vuruş olmaz ise şamandıra kamış ile çekilerek yemin hareketlenmesi ile balığın kıskandırılması sağlanır. Bu şekilde de vuruş olmuyorsa takımı toplayıp tekrar atmak gerekir. Bu atışlarda etraftaki zarganalar şamandıradan gelen şıpırtıları küçük balıkların sıçraması zannederek toplanabilirler. Takımı çekerken de dikkat etmek gerekir zargana çekilen takımın peşinden gelip saldırabilir, balığın geldiği görülürse durmalı hemen vurmaz ise tekrar çekmeye devam etmelidir. Yakalanan balık kamış ile kaldırılarak alınır, avlanırken su içindeysek çekilen balığı sudan çıkarmadan elle yakalayarak emniyetli bir yere çekilmek gerekir. Zargana çok kıvrak olduğundan elden kolaylıkla kurtulabilir.

b- Yemli Sürütme
Sandaldan yapılan bir avlanma yöntemidir. Peş peşe bağlanan iki 10 numara sinek iğneye şekilde görüldüğü gibi akyemin sülük kesilmiş parçası parlak kısmı üste gelecek şekilde her iki iğneye birer kere saplanır. İğneler palalı ise ilk iğne 020 misinaya bağlanır. Pala yerine halkalı iğne kullanılıyorsa olta ipinin ucuna bağlanan ufak kopçalı bir fırdöndü doğrudan ilk iğnenin halkasına tutturulur. Takımda ağırlık kullanılmaz. Yemlenerek hazırlanan takım 2 - 3 km./saat hızla giden teknenin peşinden 15 - 20 kulaç kadar salınarak zargananın bulunduğu koylarda, burun başlarında, iskeleler civarında gezilerek balık aranır. Bu takım için makine ve kamış kullanılması uygun olacaktır. Yukarıda belirtilen kamış ve makine aynen bu işte de kullanılır.

Yapay Yemlerle Avcılık
a- İpek Veya Kaşık Çekme
Zargana avcılığında en yaygın kullanılan yöntemlerden biri ipek çekme veya ipek sürütme tabir edilen yöntemdir. Balık malzemesi satan dükkânlar da bolca satılan 8 santim civarında boyda halka şeklindeki ham ipek (floş), 020 olta ipinin ucuna bağlanan kopçalı fırdöndüye tutturularak aynen yemli sürütmede olduğu gibi kullanılır. İğne yoktur. Bu takımda da ağırlık kullanılmaz. Su yüzeyine yakın gezen ve yemlenen zargana kırmızı, sarı veya turuncu renkteki floşu kaçan ufak bir balık sanarak hırsla saldırır. Bu saldırı o kadar serttir ki yukarıda anlatıldığı gibi bazen saldırıya uğrayan balık ikiye bölünür. Floş, hırsla ısıran zargananın iğne gibi dişleri öyle bir sarılır ki zargananın kurtulması neredeyse imkânsızdır. Hatta sandala alınan balığın ağzındaki floşu çıkarmak oldukça zor olur. Birkaç balıktan sonra şekli bozulan tüylenen dibe doğru toplanan floşun değiştirilmesinde yarar vardır.

Bu takımda floş yerine 00 veya 0 numara söğüt yaprağı kaşık da kullanılabilir. Kaşık kullanılması durumunda Eylül, Ekim ve Kasım aylarında Marmara ve İstanbul boğazında bazen çinakop da çıkar. Diğer bölgelerde de o sularda bulunan çinakop, uskumru gibi balıklar çıkabilir.
Bu ana avlanma şekillerinden başka zargana farklı yöntemlerle de yakalanabilir. Bunlar:

b- Atıp Çekme:
Zargana kıyılardan ve iskelelerden 0 veya 00 numara kaşık veya kuyruk altı ile yemlenmiş 10 numara iğne ile atıp çekme yolu ile de yakalanır. Bu durumda olta ipi 020 kamış ve makine yukarıdaki gibidir.

c- Çarpma:
Ucuna hafif bir ağırlık bağlanmış 1 kulaç boyundaki bedene birer karış ara ile üçlü galvanizli iğneler bağlanıp iskelelerden atıp hızla çekilirse etraftaki zarganalar iğnelere takılarak yakalanır. Bazen çıplak üçlü iğne yerine çapari veya çaparide tüy yerine bir kaç uzun simli iplik bağlanmış 10 köstekli beden atılıp yüzeye yakın çekilir. Çekiş esnasında kamışın ucu zaman zaman süratle havaya kaldırılır; etrafta çaparinin peşinde olan zargana varsa iğnelere takılarak yakalanır. Her iki yöntemde de kamış makine tavsiye edilir. Bu defa kullanılacak kamış 3.5 - 4 metre boyda, 40 - 80 gram testli olmalıdır.

d- Kepçe İle Avlanma:
Geceleri zargananın bulunduğu koylarda sandalın burnuna denize sarkacak şekilde bağlanan lüksün verdiği ışığa toplanan zarganalar sandaldaki kepçeci tarafından toplanır. Kolay ve yem amaçlı zargana yakalanması için verimli bir yoldur.
Yem balığı olarak kullanılacaksa sandalda livar içinde canlı saklanmalıdır. Oltadan çıkartırken gagalarının kırılması (özellikle floş ile avında olur) ömrünü azaltır. Livarda gagasının tahtalar arasında sıkışması da ölümüne neden olur.

Iskarmoz
01-06-2007, 02:41 PM
Yakup Hocam bu güne dek özellikle zargana yakalamak için zargana avladığım olmamıştır. Ama pek çok kez ,ancak tesadüfen ( sırtıda vs.) tutmuşluğum vardır. Dolaysı ile anlatımınızı okuyunca bu yaz denemeye karar verdim. Izgarası da nefis oluyormuş ya..:):)
Yakalarsam rapor ederim....:)