Orijinalini görmek için tıklayınız : AT-ÇEK TAKIMIM Hk.
Uzun zamandır kıyıdan at-çek yapıyorum, ancak henüz tam anlamıyla iyi sayılabilecek bir av gerçekleştiremedim. Bunca zamandır edindiğim tecrübeye dayanarak bugün kendime yeni bir takım hazırlamaya karar verdim.
Hazırlayacağım bu takım hem çok hafif olmalı, hem atarı yüksek olmalı hem de bütçemi çok zorlamamalıydı. Ben de uzun araştırmalarım sonucu bu takıma karar verdim.
Şimdi özellikle bu işin üstadlarına sorum şu, sizce nasıl bir takım olmuş?
Kamış: BALZER Magna Silver 3 m. 5-15 gr atarlı, oldukça hafif.
Makina: BANAX Iso 800 4 Bil. 0.28/210 m.
Misina: ASSO Magic Red 0.28 mm
Takım:
http://img61.imageshack.us/img61/2820/genlbalk003oh0.jpg (http://imageshack.us)
Makina:
http://img61.imageshack.us/img61/4500/genlbalk004jh5.jpg (http://imageshack.us)
Merak edenler için kutusu:
http://img61.imageshack.us/img61/9280/genlbalk007oi4.jpg (http://imageshack.us)
http://img503.imageshack.us/img503/2917/genlbalk010cj9.jpg (http://imageshack.us)
http://img61.imageshack.us/img61/3290/genlbalk015io6.jpg (http://imageshack.us)
Mehmet Pekmezci
30-05-2007, 08:03 AM
Kamışın atarı güzel ama aksiyonuda önemli tabi Gökhan. Atışın mesafesini etkileyen bir konu kamışın aksiyonu. Fakat yeterli mesafeye atış yapmanı sağlayacaktır diye düşünüyorum bu kamış.
Makinanın makarası aslında öne doğru eğimli olsa daha güzel olurdu. Burda düz gibi görünüyor yada algılanıyor. Bir noktada benim kullandığım takımda da misina olmasına rağmen aslında bu tip takımlarda dynema tipinde çok daha ince ip misinalar kullamanın atış mesafesi için daha iyi olacağı söyleniyor. Örneğin berkley fireline lar gibi...
Ama en önemlisi alınmış alınmıştır. Güle güle kullan derim. hayalindeki balığı yakalayabilmen dileğiyle...
Salih Reis
30-05-2007, 08:07 AM
Sevgili Gökhan,
renkli misinalar göl, nehir lerde olabilir ama bence denizde olmaz.
florakarbon ya da saydam misina denemende fayda var.
Kamışın atarı güzel ama aksiyonuda önemli tabi Gökhan. Atışın mesafesini etkileyen bir konu kamışın aksiyonu. Fakat yeterli mesafeye atış yapmanı sağlayacaktır diye düşünüyorum bu kamış.
Makinanın makarası aslında öne doğru eğimli olsa daha güzel olurdu. Burda düz gibi görünüyor yada algılanıyor. Bir noktada benim kullandığım takımda da misina olmasına rağmen aslında bu tip takımlarda dynema tipinde çok daha ince ip misinalar kullamanın atış mesafesi için daha iyi olacağı söyleniyor. Örneğin berkley fireline lar gibi...
Ama en önemlisi alınmış alınmıştır. Güle güle kullan derim. hayalindeki balığı yakalayabilmen dileğiyle...
Mehmet abi, kamışı deneme fırsatı buldum. Şöyle söyleyim 4 gr rapalayı başka hiç bir ağırlık olmadan yaklaşık 35 metreye hiç zorlanmadan atabiliyorum.
Makinanın kafası yukarı doğru hafif eğik. Misina olayına gelince benim aklımda da fc vardı ancak, malzemeci dostum bunda çok ısrar etti, ben de denemekten zarar çıkmaz dedim, bakalım ilerleyen günlerde nasıl etkilediğini göreceğim. Olmazsa fc ye geçerim.
Umarım hayalimde ki balığı yakalayıp burada sizlerle paylaşma zevkine nail olurum.
Sevgili Gökhan,
renkli misinalar göl, nehir lerde olabilir ama bence denizde olmaz.
florakarbon ya da saydam misina denemende fayda var.
Evet bu misina konusunu bir kez daha gözden geçireceğiz sanırım.
Önerin için sağol.
cturk1963
30-05-2007, 10:21 AM
Bende mehmet pekmezci gibi öncelikle alınmış alınmıştır diyor ve misina konusunda salih kardeşime katılıyorum.
Yakup ERDEM
30-05-2007, 11:27 AM
Kırmızı renkli olan bu misina eğer dünyadaki örnekleriyle aynı özellikteyse, zaten yarı hayalettir. Dünyada son aylarda herkes bunu kullanıyor. Bir deneyip performansını bize de bildirirseniz sevinirim.
Genel olarak iyi düşünülmüş bir spin takım oluşturmuşsunuz, dilerim trofe avlar yaparsınız.
ASSO MAGIC RED in özellikleri
5 mt derinlikten sonra görünmeyen makara misina, Asso magic red; değişik kırmızı rengi sayesinde iki avantaj sunmaktadır:
1- Sığ sularda balık avlarken, kullanılan kırmızı olta yemi daha cezbedicidir. çünkü kan rengi yayar. avın yakalanmasını kolaylaştırır. Ayrıca yeme daha gerçekçi bir hava katar.
2-Derin sularda balık avlarken, ipin kırmızı rengi ışık kırılmaları sayesinde daha derine iner ve daha görünmez bir hal alır.
Tüm bu sebepler: tuzlu suda balık avlayan balıkçıların işini kolaylaştırır. daha iyi bir avlanma sağlar.
İng.
While fishing in shallow water (up to 5 meters depths) using red baits, this line will be more attracting for the fish because it mimics blood coming out of the bait itself: this of course increases the fishes chance of finding your bait, and also gives your bait a much more realistic look.
While fishing in deep water (below 5 meters depths), the red colour of the line is the first one to progressively disappear due to light refraction reasons: thus, it becomes more and more invisible as your line sinks deeper.
Kırmızı renkli olan bu misina eğer dünyadaki örnekleriyle aynı özellikteyse, zaten yarı hayalettir. Dünyada son aylarda herkes bunu kullanıyor. Bir deneyip performansını bize de bildirirseniz sevinirim.
Genel olarak iyi düşünülmüş bir spin takım oluşturmuşsunuz, dilerim trofe avlar yaparsınız.
ASSO MAGIC RED in özellikleri
5 mt derinlikten sonra görünmeyen makara misina, Asso magic red; değişik kırmızı rengi sayesinde iki avantaj sunmaktadır:
1- Sığ sularda balık avlarken, kullanılan kırmızı olta yemi daha cezbedicidir. çünkü kan rengi yayar. avın yakalanmasını kolaylaştırır. Ayrıca yeme daha gerçekçi bir hava katar.
2-Derin sularda balık avlarken, ipin kırmızı rengi ışık kırılmaları sayesinde daha derine iner ve daha görünmez bir hal alır.
Tüm bu sebepler: tuzlu suda balık avlayan balıkçıların işini kolaylaştırır. daha iyi bir avlanma sağlar.
İng.
While fishing in shallow water (up to 5 meters depths) using red baits, this line will be more attracting for the fish because it mimics blood coming out of the bait itself: this of course increases the fishes chance of finding your bait, and also gives your bait a much more realistic look.
While fishing in deep water (below 5 meters depths), the red colour of the line is the first one to progressively disappear due to light refraction reasons: thus, it becomes more and more invisible as your line sinks deeper.
Yakup hocam, gerçekten çok güzel bir paylaşım.
Emeğinize sağlık. Ben de en kısa zamnda takımın hakkını verip sonuçları burada yayınlayacağım inşallah... (Ah bir de balığa gitmek için işlerden bir fırsat bulabilsek :D )
Siz üstadlardan bir de benim kullandığım sahteler hakkında yorumlarınızı alırsam, tam süper olacak... Sizce hangisi, hangi balıkta iş yapar?
Hangisi nasıl çekilmelidir? Bu konularda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
http://img529.imageshack.us/img529/3434/genlbalk060jh7.jpg (http://imageshack.us)
Mehmet Pekmezci
01-06-2007, 08:53 AM
Bu işten çok anladığım söylenemez. Hatta Yakup hocama defalarca soruyorum hangisi hangisi diye...Fakat bugüne kadar yazılanlardan çıkardığım sonuç şu; Kırmızı kafa mutlaka olacak. Sende de yeteri kadar var görüyorum.
Yakup ERDEM
01-06-2007, 09:20 AM
Aralarında kullanmadıklarım olduğunu baştan belirterek kişisel görüşlerimi bildireyim.
İkinci bir not olarak, bunlardan bazıları eğer daiwa-princes, virax yada albanın çeşitleriyse, özellikle bağlama kancası damağa takılı olanlar 300 gramlık balık çekerken, halkası misinada, sahte ise balığın ağzında kalabilir. Ve benim gibi aylarca peşine düştüğünüz levreği yakalayıp kaçırabilirsiniz.
1. yaklaşık 7 cm lik metalik sahte:
Lüfer, yalderma, çıplak, sarıkuyruk istavrit, palamut, tombik, ispendek, melanurya, sinarit palazı
Tatlısu levreği, gökkuşağı alabalığı, ince turna
2. 10 cm lik dolu kaşık yada jackjig:
Dip oltalarına ve çapariye iskandil olarak bağlandığında; kalamar, mezgit, lahos, adabeyi
Kıyıdan veya tekneden at çek ile; lüfer, tombik, yalderma, iri istavrit, melanurya vs.
Tatlısuda; turna sudak ve ts. levreği
3. Bakır rengi 9 cm lik sahte:
Güneşli havalarda, suyun berrak olduğu zamanlarda, nispeten az dalgalı zamanlarda kıyıdan at çek ve tekne peşinden sürüklemede levrek ve sinarit de dahil hemen hemen tüm avcı balıklar.
Tatlısuda; sudak avında
4. Kırmızı kafa (7 cm lik):
Her tür avcının 1 kg ya kadar olanlarında, her suda ve her havada randıman verebilen bir sahte (ikinci favorim)
5. Kırık belli 9 cm lik prenses:
Pensesler 1. favorimdir, kırık belliler ekstra yaralı balık aksiyonu verir. Dalış özelliği uygunsa tekneden ve kıyıdan, denizde ve tatlısuda randımanldır.
6.Küçük (5-6 cm) yarı şeffaf kırmızı kafa (orjinali rapala husky jerk):
Her türden küçük balık atlar.
7. parlak hamsi (7-8 cm lik)
Lüfer ve benzerleri avında randımanlıdır.
8. sarı yarı şeffaf hamsi (7-8 cm):
Düşük randımanlı (tahmin), genelde tüm bakır rengi sahteler gibi duru ve dalgasız sularda güneş tepedeyken çalışabilir. Aksiyonu iyiyse pek çok avcının ilgisini çekebilir.
9. 10 c lik mavi hamsi:
Yaygın bir deniz sahtesidir, levrekten başlamak üzere perensesler ve kırmızı kafalar kadar olmasa da iyi iş görür. 3. favori desenimdir
10. Küçük mavi hamsi (7 cm lik):
Balık bolken metalik renkli (lüfer, palamut, istavrit, levrek) avcı balıkları avlamada en yaygınkullanılan sahtelerdendir. Fakat bu onun bol bulunmasından kaynaklanır. Damaksız ve bağlama halkasının burunda olması kamışla aksiyon verme kabiliyetini artırır.
11. Kırmızı kafa, sırttan bağlanan model:
Kıyıdan 3 metreden derin bögelerde atmak için mükemmel bir sahtedir. Aksiyonuna bayılırım. Tatlısuda baraj gibi derin yerlerde de çok etkilidir.
12. Rapala Magnum Uskumru (9 cm) teneke damak:
Denizde trofe balık avlama sahtesidir. Büyük balıklar için 13 cm liğe kadar modelleri kullanılmalıdır.
13. Sarı güdük model (5 cm):
Tatlısu modelidir, dala çıka aksiyonu vardır. Turna, sudak, Ts. levreği ve gökkuşağı alabalığı bu tür sahteleri sever, fakat renk daha canlı olmalıdır.
14. Yeşil hamsi (9 cm):
Her tür deniz balığında iş görür, sadece bulanık sularda kırmızı kafaya yerini terk etmelidir.
15. Teneke damaklı 7 cm lik sahte prenses
Deniz avcılarında gayet veriml modellerdendir. Fakat orjinal prenses desenlilerin yerini tutmaz.
Öneriler: Benim tanıdığım Gökhan'da
a) 13 cm ye kadar boylar olmalıdır.
b) Fosforlu sırıtkan renkler de bulunmalıdır.
Bu kadar Prenses dedikten sonra deseni tam bir prenses ekleyeyim.
Benim bahsettiğim tirsi gibi bedeninde siyah mühür bulunan aşağıda F4TobiMaru- C136 sardine olarak gösterilen mav sahtedir.
http://www.albashop.com.tr/content_files/prd_images/suniyemler/tobimaru_B.jpg
Bu işten çok anladığım söylenemez. Hatta Yakup hocama defalarca soruyorum hangisi hangisi diye...Fakat bugüne kadar yazılanlardan çıkardığım sonuç şu; Kırmızı kafa mutlaka olacak. Sende de yeteri kadar var görüyorum.
Evet Mehmet abi, son günlerde ben de çok duyuyorum bu kırmızı kafanın metini.
Ben ona kırmızı başlıklı kız ismini verdim. Hadi kızım git getir diye sallıyorum suya ancak şimdilik 8 kolludan başkasını getirmedi. Bakalım kısmet... :D
Yakup Hocam, bu kadar zaman ayırıp tek tek tüm sahteleri anlattığınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz.
Önerilerinizi dikkate alacağım ve en kısa zamanda iyi bir 13 cm lik sahte ile, fosforlu renkleri ön planda olan bir kaç sahte daha ekleyeceğim.
Tabi çeşit ne kadar çok olursa olsun, hepsinden önemlisi avlandığınız yer sanırım. Bu konuda Antalya maalesef çok kısır. Ama önemli olan bir nokta da bunca kısırlık arasında bunca emek harcanarak balık yakalayabilmek sanırım. Haa henüz kayda değer bir şey yakaldın mı diye soracak olursanız size cevabım hayır olacak ancak, hayallerimde ki balığı yakalayana kadar bu azmim devam edecek.
Uzun bir süre balık çıkmaması da insanı aslında başka bir heyecanlandırıyor.
Hep o büyüğün hayalini kurmak değil mi zaten biz de bu kesintisiz heyecana neden olan :D
Dilerim bir gün emeklerimin karşılığını alır ve burada sizinle paylaşırım.
Sanırım zor olanı başarmanın verdiği haz, kolay elde edilenden kat kat fazla olacaktır...
Vermiş olduğunuz emekleriniz için tekrar teşekkür ediyor, izninizle takım çantamda bulunması için yazınızın bir çıktısını alıyorum.
Mehmet Pekmezci
01-06-2007, 11:30 AM
suya ancak şimdilik 8 kolludan başkasını getirmedi. Bakalım kısmet... :D
İlk atışta 8 kollu getiriyorsa ondan korkmalısın bence. Vamp kadın olacaktır ilerde.:D
İlk atışta 8 kollu getiriyorsa ondan korkmalısın bence. Vamp kadın olacaktır ilerde.:D
İlahi Mehmet abi alemsin... :D
Yakup ERDEM
01-06-2007, 11:52 AM
Gökhan bu bilgileri öyle yada böyle forumlarda aradığında bulabilirsin.
Aslında Antalya sırtıcılığın Türkiyede merkezidir.
Çocukluğumdan beri trofe balık avı dendiğinde en çok duyduğum şey Antalyada Kuzu ve Arap-Girida avıdır.
Tabi bu Antalya ve tekne ikilisini bir araya getirmeyi icap ediyor.
Fakat; Antalyada denize küçük su girişi olan yerleri ihmal etmeyin. Bunlar akarsu da olabilir, Antalyanın meşhur dipten kaynayan suları da...
Hani orda burada yılaryaların, gümüş-aterinaların ve diğer ince balıkların yağıntı yaparak atlayıp sıçrayarak dolandığı yerler, ıramak ağızlarında dalgalı günlerde, bulanık sularda levreği ve diğer avcıları yoklamalısınız.
Ben önerilerimde hep tekneyi düşündüm. Özellikle 13 cm likler tekneden Akya ve sarıkuyruk hatta kılıç içindir.
Yakup Hocam, bu kadar zaman ayırıp tek tek tüm sahteleri anlattığınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz.
Önerilerinizi dikkate alacağım ve en kısa zamanda iyi bir 13 cm lik sahte ile, fosforlu renkleri ön planda olan bir kaç sahte daha ekleyeceğim.
Tabi çeşit ne kadar çok olursa olsun, hepsinden önemlisi avlandığınız yer sanırım. Bu konuda Antalya maalesef çok kısır. Ama önemli olan bir nokta da bunca kısırlık arasında bunca emek harcanarak balık yakalayabilmek sanırım. Haa henüz kayda değer bir şey yakaldın mı diye soracak olursanız size cevabım hayır olacak ancak, hayallerimde ki balığı yakalayana kadar bu azmim devam edecek.
Uzun bir süre balık çıkmaması da insanı aslında başka bir heyecanlandırıyor.
Hep o büyüğün hayalini kurmak değil mi zaten biz de bu kesintisiz heyecana neden olan :D
Dilerim bir gün emeklerimin karşılığını alır ve burada sizinle paylaşırım.
Sanırım zor olanı başarmanın verdiği haz, kolay elde edilenden kat kat fazla olacaktır...
Vermiş olduğunuz emekleriniz için tekrar teşekkür ediyor, izninizle takım çantamda bulunması için yazınızın bir çıktısını alıyorum.
Yakup hocam evet dediklerinizde kesinlikle haklısınız.
Tekne-sırtı ikilisini bir araya getirdiğiniz de; avlak yerinizde iyiyse trofe avlar yapmanız mümkün. Özellikle 20-30 kg'ya kadar Sarıkuyruktan tutunda 6-8 kg luk Sinağritlere, Gridalara, Orfoza kadar herşeyi almanız mümkün.
Lakin işlerimin yoğunluğundan dolayı böyle uzun süreli avlara maalesef fırsat bulamıyorum. Haftalık izin günüm, haftaiçine denk geldiği için o günlerde maalesef genellikle ya fatura, banka vs işleri ile geçiyor ya da dinlenmeyle...
O yüzden benim avlarım genellile işbaşı yapmadan önce uykudan çalarak ya sabah erken saatlerde gerçekleşen bir iki saatlik avlar, ya da akşam iş çıkışı olanlar... Ve dolayısıyla hep kıyıdan. Ama eğer bir gün kendi teknemi alırsam 2 saatliğine de olsa sabahları mutlaka sırtıya çıkarım.
O bende ki metal gagalı olan sahteleri tekne için almıştım. Küçük olanını kıyıdan bir defa deneme şansım oldu, aman aman kalsın. Sadece tekne için onlar. Öyle bir dalıyor ki derine, dipte ne kadar yosun, çakıl var toplayıp geliyor....
Tatlısu ağızlarından bahsedeyim biraz size. Antalya merkezde iki tane hatırı sayılır tatlısu ağzı var. Bunlardan biri Konyaaltı tarafında bulunan Boğaçay, diğeri ise Lara tarafında bulunan Aksu deresi... Boğaçay'da at-çek yapanlardan daha ben barracuda dışında balık yakalayan görmedim. 40 yılda bir birisi levrek almış söylentisi çıkıyor, o da zaten 3-5 ay götürüyor insanları. Aksu ise, levrekçilerin daha çok tercih ettiği bir yer ama, orada da bir levrek için üst üste belki 20 kez belki daha fazla ava gitmeniz lazım. Bu kadar şansı düşük olan yerler.
Galiba bunda en çok bilinçsiz avcılığın etkisi olsa gerek. Yıllardır Antalya körfezi tarar durur koca balıkçı tekneleri. Haa diğer bir neden de sanırım Antalya'nın açık körfez olmasından kayanaklanan, balığın yuvalayabileceği yerlerin çok sık olmaması. Bo konuda daha çok girinti ve çıkıntılara sahip Adrasan koyları daha şanslı.
Ben kıyıdan zor olanı denemeye devam edeceğim. Yaaa sabır....
Gökhan bu bilgileri öyle yada böyle forumlarda aradığında bulabilirsin.
Aslında Antalya sırtıcılığın Türkiyede merkezidir.
Çocukluğumdan beri trofe balık avı dendiğinde en çok duyduğum şey Antalyada Kuzu ve Arap-Girida avıdır.
Tabi bu Antalya ve tekne ikilisini bir araya getirmeyi icap ediyor.
Fakat; Antalyada denize küçük su girişi olan yerleri ihmal etmeyin. Bunlar akarsu da olabilir, Antalyanın meşhur dipten kaynayan suları da...
Hani orda burada yılaryaların, gümüş-aterinaların ve diğer ince balıkların yağıntı yaparak atlayıp sıçrayarak dolandığı yerler, ıramak ağızlarında dalgalı günlerde, bulanık sularda levreği ve diğer avcıları yoklamalısınız.
Ben önerilerimde hep tekneyi düşündüm. Özellikle 13 cm likler tekneden Akya ve sarıkuyruk hatta kılıç içindir.
AKIN74
08-06-2007, 06:38 PM
Gökhan fosforlu ve şeffaf olanlar tercih edildiğini biliyoruz, aynı zaman da kırmızı başlı olanlar içinde öyle söyleniyor...
Aslında bu durumda en verimli sanki sol üstten baz alırsak, alt 2.sırada ki rapala göz kamaştırsa da her avda ve ortamda değişkenlik gösterdiği bilinen bir durum...
Rastgelsin kardeş...;)
rigel
12-08-2007, 07:07 PM
bende rapala marka var bir tane hamsi modeli ve içinde bilyalar var beş tane. bilyalı olması balıkları çıldırtıyor çoookkkk çinekop çektim onunla sanada tavsiye ederim zamanında ki 1 sene olmuştur 22.00 ytl idi şimdi bilmiyorum fiyatını ben at çek hastası olduğum için bu konuda yazma gereği duydum saygılar...