Orijinalini görmek için tıklayınız : Gece zıpkınla av
Arkadaşlar,geceleyin zıpkın,projektör ile avlanmak sizce ne kadar zevkli bir olaydır.Bunu yazmak biraz insanın sinirlerini geriyor.Bu gün aldığımız bir haber biraz canımızı sıktı.Samsun'dan gelen kişiler dün gece ırmakağzında projektör yardımı ile kayalıklarda levrek balığı vurmuşlar.(Toplam olarak 75kğ).Bu olay bizler için kolay unutulacak bir olay değil.Allah'tan arkadaşlarla karşılaşmamışlar.
Artık bundan sonra Jandarma bazı olaylara daha iyi bir şekilde haberdar edilecektir.Yasal olmayan bir avlanma şekli.:mad::mad::mad::mad::mad::mad:
paramecium
24-05-2007, 09:26 PM
Eray abi hassasiyetinizden dolayı kutlarım zaten yasak olan bi avlanma şekli
poyrazkaptan
24-05-2007, 10:11 PM
Arkadaşlar bunun adına av demek dogru degil katliyam daha dogru bir kelime yazık gercekten cok yazık
Mehmet Pekmezci
25-05-2007, 07:49 AM
Çok üzücü bir haber:( Neyazıkki çok sık alıyoruz bu tür haberleri. Çözüm şikayet. Nereye kadar varırsa oraya kadar şikayet. Bilgi Edinme Kanunu'nu kullamak. Yapabileceğimiz ne yazıkki bu.
Ben aslında bu tür olaylarda bizlerinde hatası olduğunu düşünüyorum. Yani balıkavı forumlarının. Avlaklar gizli tutulmalı. Sırf bunları yapmak için forumları takip eden insanlar var ne yazık ki. Hatta burda yazmanın dışında çok iyi tanımadığımız insanlara da söylememmemiz gerekiyor. Söyleme dostuna söyler dostuna diye bir atasözümüz var ya tam olarak da bunu anlatıyor işte.
Giden balıklar geri gelmeyecek. Bir daha tekrar etmemesini dilemekten başka çare yok. Ama şu bir gerçekki yine gelecekler.:(
Nail SARI
25-05-2007, 08:47 AM
Bu gece avcılığı yapanlar hakkında yorum yapmak gerekirsiz. Gece bir canlı uyurken öldüren insana ne denir? Katil, cani vs. artık siz yakıştırın.
Bundan zevk alanın normal olmadığı açık ve net ortadadır.
Datça'da 50 metre yan tarafımızda kalan ailenin reisi hava kararınca birde baktımki bir caniye dönüşmüş. elinde projektör diğer elinde zıpkın denize girmiş dalacak. Koşarak yanına gittim dedim ki "abi yanlış yapıyorsun eğer sudan şimdi çıkmazsan dönüşte jandarma karşılama mangası bekliyor olacak" dedim ve jandarmanın numarasını adamın gözünün içine bakarak çevirdim.
Adam manyağa döndü üzerime saldırdı çevredekiler beni haksız duruma düşürdü. İnanılacak gibi değildi. Hemen kamp çadırımızı toplayım başka bir yere gittik. :(
Şimdi bu ve benzeri olaylar çok fazla yaşanmakta.
Bu konu hakkında sayısız şey söylenebilir, lanetler okunabilir, yorumlar yapılabilir...
Ancak benim merak ettiğim nokta asıl şu. Tamam böyle bir olayla karşılaştık ve jandarmayı aradık, vaktinde geldiler ve adamları yakaladılar. Peki bundan sonra ne olacak? Yani prosedür nedir? Jandarma bunlara ne tür bir ceza keser? Kestiği ceza yeterince ağır yeterince caydırıcı mıdır yoksa ertesi gün aynı adamların aynı bölgede aynı yasa dışı yöntemlerle av yapmalarını sağlayacak kadar hafif mi? Önemli olan bu bence...
Duyuyoruz hep, jandarma geliyor bölgeye oltaların sudan çekilmesini istiyor, bakıyor ucunda tırıvırı var, topluyor bunları sonra çekip gidiyor. 10 dak. sonra adamlar yeni tırıvırıları bağlayıp birşey olmamış gibi ava devam ediyor...
Ve bu gevşeklik böyle gitmeye devam edecekse, daha çok bu ve benzeri olaya maalesef tanık olmaya devam edeceğiz.
Yazık, çok yazık...
patron
25-05-2007, 10:49 AM
yazık çok üzgünüm :(
Yakup ERDEM
25-05-2007, 12:47 PM
Biz 6 ay avdan eli boş dönüp, bir gün akına denk gelince 10 tane 750 gramlık palamut yakaladık (20 kancalı tek çapari tek atış) kendimizi suçlu hissederken
birisi geliyor, 10 gidişte bir oltayla bir iki levrek alınan bir avlağı böyle talan ediyor...
Bu adalet değil, bu nasıl çözülecek bir fikrim de yok...
Taylan
25-05-2007, 12:59 PM
Eray abi gerçekten çok üzücü bir durum. Bu iş nasıl düzelecek bu insanlar ne olunca akıllanacak hiç bilmiyorum.
Bir yerde "eğer bir insanı eğitmek istiyorsan önce büyükbabasından işle başlamalısın" diye okumuştum. Eskiden beri gelen bir alışkanlıkla balık bitmez, daha da genişletirsek ne yaparsak yapalım doğaya zarar veremeyiz mantığı gütmekde insanlar. ama işte son gelinen durumlar bunun böyle olmadığını açıkca ortaya koyuyor. Doğaya verilmiş en büyük ceza insanoğlu karşımızda. İnşallah bir gün herkes aynı bilinçle doğaya sahip çıkar.
AKIN74
25-05-2007, 02:37 PM
Biraz sert bir yorum olarak algılanabilir bu yazdıklarım ama bana göre kalleşçe avlananlar diye düşünüyorum...:(
Hani bazıları birilerinin yüzüne karşı konuşamaz ya...Arkasından konuşur...
Hani iki kişi arasında karşılıklı düello yapılır ya...Biri diğerinin dönmesini beklemez ve arkadan vurur ya...
Hani bazıları birilerinin karşısına adilce çıkamazda pusu kurar ya...
Hani birileri uyurken aniden baskın yapanlar var ya...
İşte öyle bir durum...:mad:
Bu yazılarımı misafir olarak dışarıdan okuyupta hala yapacağından vazgeçmeyecek olanlar da var...Onlar mesajı aldılar zaten...
Ama bunun bilincinde olmayıpta yapılan avın ne kadar adil olup olmadığını vicdanlarıyla hesaplaşacak olanlar var...Onlar bizden olacaktır eninde sonunda...
Ama fikirlerinde vicdan muhasebesi yapanlar içlerinde hesaplaşa dursunlar bizler bildiğimiz doğrulardan vicdanımıza hesap vermeden gönül rahatlığı içinde oltalarımızı suya atalım, gündüzde zıpkın avımıza devam edelim...:)
Arkadaşlar duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederim.Bu gün Jandarma Doğal hayatı koruma timi ile görüşüldü.Gereken her şey yapılacaktır.
Giden balıklar geri gelmeyecek. Bir daha tekrar etmemesini dilemekten başka çare yok. Ama şu bir gerçekki yine gelecekler.
M.PEKMEZCİ
Yazılanları okuyupta işallah GELMEZLER......
paramecium
26-05-2007, 02:59 PM
İnşallah gelmezler abi ama bu yazılanları henüz okumamış ve gelecek olanlar olduğuna eminim:(
cem kaptan
04-07-2007, 06:04 PM
Şimdi bu ve benzeri olaylar çok fazla yaşanmakta.
Bu konu hakkında sayısız şey söylenebilir, lanetler okunabilir, yorumlar yapılabilir...
Ancak benim merak ettiğim nokta asıl şu. Tamam böyle bir olayla karşılaştık ve jandarmayı aradık, vaktinde geldiler ve adamları yakaladılar. Peki bundan sonra ne olacak? Yani prosedür nedir? Jandarma bunlara ne tür bir ceza keser? Kestiği ceza yeterince ağır yeterince caydırıcı mıdır yoksa ertesi gün aynı adamların aynı bölgede aynı yasa dışı yöntemlerle av yapmalarını sağlayacak kadar hafif mi? Önemli olan bu bence...
Duyuyoruz hep, jandarma geliyor bölgeye oltaların sudan çekilmesini istiyor, bakıyor ucunda tırıvırı var, topluyor bunları sonra çekip gidiyor. 10 dak. sonra adamlar yeni tırıvırıları bağlayıp birşey olmamış gibi ava devam ediyor...
Ve bu gevşeklik böyle gitmeye devam edecekse, daha çok bu ve benzeri olaya maalesef tanık olmaya devam edeceğiz.
Yazık, çok yazık...
Arkadaşlar benim bildiğim, bu olayda jandarmanın yapacağı tek şey, (jandarma ceza kesemez) sadece takımlara el koymaktır.:mad:
Seddülbahir
10-10-2007, 05:13 PM
Merhaba,
Bu tip insanlar büyük bir risk altındalar, farkında değiller cahiller. Benim gördüğüm, her yerde onlara karşı dehşet bir cephe oluşmuş durumda. Konuştuğum balıkçılar ki aslında gayet iyi insanlardır, "valla teknemi üzerine sürerim, ne olacağı da beni hiç ilgilendirmez" diyorlar. Çıkınca yiyecekleri bir kucak sopa ve jandarmanın tüm malzemelere el koyması da cabası...
Adam olsunlar da dürüst oltacı ve zıpkıncıların adını kötüye çıkartmasınlar.
tuncayboylu
19-04-2008, 11:04 PM
paylasımın ıcın tesekkurler yaa anlamıyorum ben bunları vıjdansız ya bunlar yazacak bırsey bulamıyorum argo olmasın dıye.........
yassoy
20-04-2008, 09:10 PM
Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğ
Yayımlandığı R.Gazete: 19.10.2007-26675
Tebliğ No: 2007/44
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yöntem ve Sınırlamalar
İçsularda amatör avcılık
MADDE 10- (7) Sualtı tüfeği, her türlü zıpkın, yaba, balyoz vs. araçlar kullanarak avcılık yapılamaz
Diğer yasaklar
MADDE 13-(2) Amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı yasaktır.
Koruma ve kontrolle görevli olanlar
Madde 15- (1)(Su Ürünleri Kanunu-Madde 33) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve iç suların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri bu Kanunla ve bu Kanuna istinaden konulan yasaklardan dolayı, bu Kanun kapsamına giren suçlar hakkında zabıt varakası tutmak, suçta kullanılan istihsal vasıtalarını ve elde edilen su ürünlerini zapt etmek ve bunları 34 üncü madde hükmü saklı kalmak şartı ile adli mercilere teslim etmek; ek madde-3'te yer alan hükümler çerçevesinde idari para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler.
DENİZLERDE VE İÇ SULARDA AMATÖR (SPORTİF) AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN 36/2 NUMARALI SİRKÜLER
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yöntem ve Sınırlamalar
İç Sularda Amatör Avcılık
Madde 11 EK-1
İç sularda su altı tüfeği, her türlü zıpkın, yaba, balyoz vs. araçlar kullanarak avcılık yapılamaz.
Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 37/2 Numaralı Sirküler
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yöntem ve Sınırlamalar
Denizlerde amatör balıkçılık
MADDE 11-6) Denizlerde gece zıpkın ve sualtı tüfeği ile avcılık yapılamaz. Sualtı tüfeği ile yapılacak avcılıkta ışık kaynağı, şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile, her türlü soluma cihazı ve yedek hava kaynağı kullanılamaz.
işte kanunlar bunlara göre
iç sularda göl dere akarsu vs. zıpkınla avlanmak yasaktır.
Amatör balıkçılık ile avlanan ürünlerin satışı yasaktır ve avlanan miktar 5kg ı geçemez
jandarmanın malzemelere el koyma ve idari oara cezası kesme yetkisi mevcuttur.
Bilgilerinize...
yassah argadaşım yassah diyin...gördüğünüzü siz zıpkınlayın. ben arkanızdayım
Eğer av yapıyorsak karşımızdaki canlıyada kurtulma şansı verilmelidir. Takarsın oltanı atarsın. Balık vurur; alabilirsen alırsın. Alamazsan ikinci randu beklersin. Bu işin eğlencesi de budur zaten.
Zaten tüm gece avları tüm dünyada yasak. Hangi canlıya ışık vurursanınz vurun kaçamaz. Bu da adaletli değil tabiki. Bundan zevk alanlar tarlaya gidip meyva toplasınlar. Çünkü bu tarladan mahsul toplamaktan hiç bir farkı yok bu tür avlanmanın.
Lütfen canlılara eşit sanslar tanıyalım.;)