PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sirkülerdeki Lambuka Muamması

OKYANUSCA
05-09-2007, 12:34 AM
SİRKÜLERDEKİ LAMBUKA MUAMMASI...

Bilgiler vererek , denizin bu renkten efesini taniyarak basliyalim.Lambuka buyume sansini bulursa 40 kg 2.10m ye erisebilecek bir baliktir. Az sonra soyleyecegim cok alti cizilerek ifade edilmesi gereken bir noktadir. Bu baligin azami omru 4 senedir.Yani 4 senede 2 m ye ,40 kg agirliga erisebilecek bir balik.Yediginin %90 nini vucut buyumesine donusturebilen lambuka, Dogduktan 6 ay icinde 70cm'e ve 2.7 kg ulasabilmesiyle denizlerdeki en hizli buyuyen baliklardan biridir. Bu yuzden balik ciftciligi acisindan cok uygun bir balik olup Japonyada ve Hawaide bu baligin ciftciligi buyuk verimlilikle basarilmistir. Lambuka 15 ay da nufusunu ikiye katliyabilir.Acik denizde yumurtalarini salar, dogan yavrular hizla kiyilara sokularak buyur ve buyudukce daha acik sulara cikar.

Erkeginin balik gelistikce kafasinin uzerinde buyuyen horgucu disi ve erkek ayiriminin cok rahat yapilmasina neden olur.Balikcilikta uluslararasi litaraturde lambukanin disisine cow(inek) erkegine bull(boga) denir. Ancak ben bunu Turkce'ye lambuka kisragi ve lambuka aygiri olarak cevirmeyi daha yakisikli goruyorum.:)

Lambuka aygiri

http://img403.imageshack.us/img403/4757/aygirlambukadi3.jpg (http://imageshack.us)

Lambuka Kisragi

http://img53.imageshack.us/img53/1802/kisraklambukajr8.jpg (http://imageshack.us)

Dunyanin butun tropik ve subtropik tuzlu sularina dagilmis olan bu balik Uluslararasi Oyun Balikciliginin en gozde avlarindan biridir. Uluslararasi litaraturde dolphin fish, dorado veya yaygin olarak mahi mahi(hawai dilinde kuvvetli-kuvvetli demek) adlariyla bilinir. Yakalandiginda su ustunde sicrayip akrobatik hareketler yapmasi, aniden yon degistirebilmesi, saatte 80 km hiz yapabilmesi bu baligi bir oltacilik efsanesi kilmistir. Buyukleri derin sularda kesik , canli yem ve suni yemlerle sirti (trolling) yapilarak yakalanir. En bilinen ozelligi farkli sicakliklarda sularin kesistigi yerlerde olan su cizgilerinde toplanmasi, acik denizde su ustunde cop , yosun gibi birikintilerin altlarinda gezmesidir. Bu yuzden ozellikle bu balik icin yabanci ulkelerin balikcilik bakanliklari ozel balikci dubalari yerlestirerek, amator olta balikcilarinin lambukaya erismesini kolaylastirir.(lambuka bunlarin altinda surulerle yatar) Lambuka ozellikle aygiri tekneye alindiginda bile korkunc hareketli, ele avuca sigmayan , bu yuzden oldukca dikkatle zaptedilmesi gereken bir baliktir. ozellikle hirsizli oltalarda ikinci igne baligin agzinda acik kaldigindan cok SIK lambuka kaynakli yaralanmalar olabilmektedir. Bu balik icin iki tarafi cengelli hafif esneyen kaucuktan kayislar vardir ve balik tekneye alininca cengellerden biri agzina biri kuyruguna gecirilerek baligi kilitleyerek zaptetmek en saglikli yontemdir.

Balikciligimizda lambukanin etinin lezzetsiz olduguna dair yaygin bir kaninin oldugunu gordum. Ancak gene yurt disinda balikci restorantlarinda ki en degerli ve pahali servisi yapilan baliklardan biridir, lezzeti ve vucuda faydasiyla eti cok makbuldur.114gr lambuka etinde 100kalori, 18.5gr protein, 1gr yag, 15mg calsiyum,1.3gr demir, 143 mg fosfor, 416mg potasyum, 88mg sodium ve 180 IU vitamin A bulunur. Ulkemizde ki bu yanlis gorusun sanirim kaynagi lambukanin hareketliligi nedeniyle vucudunda yakalanir yakalanmaz cok yuksek oranda laktik asid (yorgunluk asidi) birikmesidir. Bu baligin uygun onlemler alinmazsa cabuk bozulmasina, yiyim kalitesinin dusmesine sebeb olur.Onerim bir gun lambuka ulkemiz surkulerinde serbest birakilirsa , yakalanir yakalanmaz kaninin galsamasina kesik atilarak akitilmasidir. Sonra fletosunu cikarirken cukulata renkli kisimlar etden keskin bir bicakla ayrilmasi, kalanin hafif tuzlanarak 6 saat dinlendirilmesi, biraktigi suyun baligin etine degdirilmeden temizlenmesi, etinin yiyim kalitesini doruga tasir.

Bu kadar yaygin, bu kadar hizli ureyen, bu kadar kisa surede buyuyen ve bu kadar az yasam suresi olan bir baligin, ulkemizde balikciliginin, hic bir boy limitine izin vermeksizin kanunen yasaklanabilmis olmasini anlamak ne yazik ki mumkun degildir. Sanirim dunyada bunun bir baska ornegi de yoktur. Dusunebildigim tek neden, bu baliga bir iki yil ureme ve buyume hakki verilerek, yeni bir kanunla sadece 1 yas uzeri balikciligina izin vermeye hazirlik olabilir.

Bu paylasimi yapmamdaki sebeb sirkuleri zayif gosterip, amator olta balikcilarina lambuka avciligini mesru kilmaya dair bir caba icinde olmam degildir.Aksine yurt disinda yasayip balikciliga meragim yuzunden ulkemiz disinda baliklarin korunmasina gosterilen cabalari yakindan takip etmis ve bunun olumlu sonucalarini gozlemlemis bir amator balikci olarak, ulkemizde henuz yeni sayilabilecek ve daha yaygin bir bilincle isletilmesinin yararliligina inandigim amator balik avciligiyla ilgili kisaca sirkuler adi altinda andigimiz duzenlemelerin, hakkinca ,saygi duyularak isletilmesinin buyuk bir savunucusuyum. Bu yolda sirkulerin gercek sagligini bulabilmesi bence cok onemli bir noktadir.Paylasimdaki amacim bizlerin sirkuleri oldugu gibi uygularken, benzeri konulari saygi ile tartisarak , goruslerimizi vurgulayip, sirkuleri daha iyi anlamaya ve gelistirmeye katki saglamaktir. Yanlis anlasilmamasini ozellikle rica ederim. Ancak degerli dostlarimin bu konuda ilgililere bu paylasimda ki noktalari hatirlatabilecek olma olasiligi, belki bir ilgilinin bu yaziyi gorme olasiligi bize lambuka konusunda belki onemli bir yanlisi duzeltebilme imkani verecektir.
Belki de sahsen ben ulkemiz icin lambuka hakkinda onemli bir noktayi gozden kaciriyor oldugumu gorecegim. Ancak bu sekliyle, lambukanin sirkulerde tamamiyle yasakli olmasi gercekten benim icin bir muammadir. Acaba bir zamanlar adlarindan birinin Dolphin Fish(yunus baligi) olmasi ve tipinin Porpois tipi deniz memelilerinin yavrularini andirmasi gibi bir nedenle buyuk bir yanlis anlasilma mi oldu? Cunku benzeri bir yanlis anlasilma Amerika'da olmus ve lambukayi menulerinde dolphin fish olarak gosteren tum restorantlar bu baligin bir diger adi olan dorada veya mahi mahiyi menulerinde tercih etmek zorunda kalmislardi.Lambukanin yunuslarla alakasi yoktur.Sadece adi yunus gibi akrobatik bir karakter tasimasiyla yabanci dillerde yunus baligi olarak manalanmistir.

Sonuc ne olursa olsun dunya denizlerinin bu deli dumrul, rengarenk efesi daha cok uzun seneler denizlerimizde olacak ve onu daha yakindan taniyacagiz. Umarim lambukanin akilla korunup, balikciligina izin verilecegi gunler yakinda bizim olur. Saygilarla.

http://img455.imageshack.us/img455/249/mahimahischoollf3.jpg (http://imageshack.us)

oralatak
05-09-2007, 04:26 AM
Çok değerli yazınız için size teşekkür ederim.

Ülkemiz Akdeniz suları için yeni bir tür olarak, son yıllarda Kuzey Ege kıyılarımıza da ara ara sokulduğunu duyduğum bu "deli" balığın avının, içinde bulunduğumuz dönemin Sirküleri ile yasaklanmasını ben de garipsemiştim.

Bakanlığın son iki Sirküler hazırlık çalışmalarını, üyesi olduğum iki dernek kanalı ile takip etmiş, hatta özellikle "dili" konusunda bazı eleştirilerimi de bu dernekler kanalı ile Bakanlığa iletmiştim. Fakat, Lambuka'nın avının yasaklanması, bir nevi Eşkina'nın boy alt limit yasağı konmaksızın serbest bırakılması gibi, gerçekten "muammadır"

Yazınızdaki, "Bir yaş altı av yasağına hazırlık yapıyor olabilirler" şeklinde anladığım görüşünüze şu nedenle katılamıyorum: Öncesinde herhangi bir envanter (stok tespit) çalışması yapmadan, küllen yasaklamak, ancak bizim gibi ülkelere özgü olmalı. Kaldı ki, boy limiti konarak, (Diğer türlerde olduğu gibi) bi düzenleme yapılması, Sirkülerin genel ruh ve mantığına çok daha uygun olurdu.

Yasaklarda, belirli oranlarda bir "rasyonellik" olsa da, "rasyonel ile irrasyonel" o kadar iç içe girmiş ki, hele ki bu "kontrolsüz ortamda" insan neredeyse, Bakanlığın amatör olta balıkçısı ile "dalga geçtiğini" düşünebilir.

Yazınızın, Lambuka Yasağının "dolphin fish" olarak adlandırılmasından kaynaklanabileceğini, Bir dönem Amerikalı'ların da bu hataya düştüğünü yazdığınız bölümünü okuduğumda, yüzümde hınzırca bir gülümseme/seyirme hasıl oldu :D "Küçük Amerika değil miyiz, kesin sebebi budur" diye kendi kendime söylendim. Geriden geliyoruz ve aynı hataları yaparak.

Lafı uzatmayayım. Yazınızı çok beğendim. Çok teşekkür ederim.

Saygı ve sevgilerimle,

Oral

Salih Reis
05-09-2007, 08:25 AM
paylaşımınız için teşekkürler,

bu konuda Yakup Hocamızın yorumunu beklemek en güzeli olacak galiba

Mehmet Pekmezci
05-09-2007, 09:14 AM
Bu değerli paylaşımın için çok teşekkürler Hüseyin Abi. Özellikle sirkülerde -diğer örneklerinde olduğu gibi- yapılan lambuka hakkındaki yanlış değerlendirmeyi bizlere anlattığın için. İşin kolayına kaçıp bilimsel destekten yoksun bu tip yasaklamaların bu ülke için ya da bahsi geçen balıklar için bir fayda sağlamayacağı kesin. Umuyorum ki sizin gibi değerli üstadlarımızın bu konudaki yapacağı değerlendirmeler bizlerin doğru olarak bilinçlenmesine sebep olacak ve bu bilinçlenme etkisini sadece amatör balıkçılık için değil neredeyse her konuda gösterecektir.

Oral abi de güzel noktalara değinmiş. Yurt dışında benim bildiğim kadarı ile tamamında olmasa bile en azından bizim medeni olarak bildiğimiz ülkelerde kanunları sivil toplum örgütleri ve o kanunun ilgilendirdiği kişiler topluluklar yapar. Belki de önemli eksikliğimiz buradadır. Amatör balıkçının içinde bulunmadığı en azından nispetende olsa bu kurallar konurken ilişkide bulunulan sivil toplum örgütlerinn fikirlerinin zerre kadar dikkate alınmadığı tamamen yaptım oldu veya ben bilirim zihniyetinin artık bir kambur olduğu kurullarca alınacak olan kararların ne amatör balıkçılığa ne de bu kurulların güvenilirliğine veya bu kurullara duyulan saygıya en ufak katkısı olmayacağı gayet açıktır. bilime inanmayan bilim adamlarını dışlayan zihniyetlerin ortaçağdaki engizisyon mahkemelerinden ne farkı vardır?

Belki de bizler sirkülerdeki yanlışlara dalarak haksızlığımıza uğradığımızı düşünürken aslında esas önemli olan noktayı gözden kaçırıyoruz. Bu kuralları koyanların öncelikle değişmesi gerektiği...

Not: Bu konuyu sabitliyorum. Başlığını da Okyanus esintileri olarak değiştirdim. Hüseyin abi bu başlık altında yazılarına devam edecek. Eminim ki pek çoğumuz bu yazıları sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Tabiki sadece balıkla ilgili yazılar olmayacak burada. Roman tadında hikayelerini ve anılarını da okuma fırsatı bulabileceğiz bu satırlarda Hüseyin Abinin. Kısacası artık bir köşe yazarımız oldu. :) Teşekkürler Hüseyin abi...

Yakup Hocam zaten çok değerli vaktini forum için yeterince harcıyor. Ama en azından ben başka arkadaşlarımızın ve abilerimizin de bu şekilde yazılar yazmasını dilerim. Mesela salih Abi, Oral Abi.... Bunlar aklıma gelen sadece iki örnek. Bu forumun amacına uygun olarak hep beraber burayı bir kültür merkezine de çevirelim aynı zamanda.

Musa KARAOĞLAN
05-09-2007, 09:46 AM
Hüseyin abi,bu değerli bilgileri bizimle paylaştığın için teşekkürler.
Abi,Türkiyede uygulanan kuralların hangisi doğruki, biz sirküleri tartışalım.
Türkiyede alime cahil,cahilede alim denildiği,televizyonlarda her akşam kıyafetleriyle, yediği içtiğiyle modern tür kızı ve kadınıymış gibi gösterilen manken-model bayanların,Rahmetli Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal'a ünlü bir adam dediği sürece, bizim hiçbir şeyi tartışmamıza gerek yok.:mad:

Mehmet Pekmezci
05-09-2007, 10:04 AM
Hüseyin abi,bu değerli bilgileri bizimle paylaştığın için teşekkürler.
Abi,Türkiyede uygulanan kuralların hangisi doğruki, biz sirküleri tartışalım.
Türkiyede alime cahil,cahilede alim denildiği,televizyonlarda her akşam kıyafetleriyle, yediği içtiğiyle modern tür kızı ve kadınıymış gibi gösterilen manken-model bayanların,Rahmetli Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal'a ünlü bir adam dediği sürece, bizim hiçbir şeyi tartışmamıza gerek yok.:mad:

Bence var Musa sevgili Dostum. Öncelikle tv de görünen gerçek Türkiye değil. Anadolu gerçeği var ki asla yadsınamaz. Hani şu meşhur hikaye vardır ya adam deniz yıldızlarını denize atar birisi gelir "neyi değiştirecek ki bu" der. O da yerden bir yıldız alır ve denize atıp ardından ekler ya "bak bunun için değişti "diye. Değişir Musa. Ama istemek ve çaba sarf etmek önemli. Değişmesini istemek önemli. Değiştirmek istemek önemli. İnanmak önemli. Yanlış anlama seni tenzih ediyorum bu sözlerimden. Bunu yapmak istediğini zaten biliyorum....

Musa KARAOĞLAN
05-09-2007, 10:16 AM
Bence var Musa sevgili Dostum. Öncelikle tv de görünen gerçek Türkiye değil. Anadolu gerçeği var ki asla yadsınamaz. Hani şu meşhur hikaye vardır ya adam deniz yıldızlarını denize atar birisi gelir "neyi değiştirecek ki bu" der. O da yerden bir yıldız alır ve denize atıp ardından ekler ya "bak bunun için değişti "diye. Değişir Musa. Ama istemek ve çaba sarf etmek önemli. Değişmesini istemek önemli. Değiştirmek istemek önemli. İnanmak önemli. Yanlış anlama seni tenzih ediyorum bu sözlerimden. Bunu yapmak istediğini zaten biliyorum....

Mehmet yıllardır,bana ters gelen araştırarak bulduğum doğruları insanlara anlatmaya çalıştım,ama adım çokbilmiş veya muhalefete çıktı.
En basiti dilimize yapışan lan kelimesinin fransız kökenli ve insanı aşağılamak için kullanıldığını kaç kişi biliyor.Ben söyleyim,hemen hemen kimse bilmiyor.
Ben anlamınıda söyleyim; Lan franzızcada leane olarak yazılır ve lan diye okunur ve anlamıda afedersiniz eşşek demektir.Ben bunu kendime asla söyletmiyorum,söyleyeni de ikaz ediyorum.Ama çevremde daha kimseyi değiştiremedim,sadece bana karşı bu kelimeyi kullanamıyorlar.
Ama gerçekten bazı şeyleri bireysel olarak değiştirmek çok zor.

excalibur
05-09-2007, 10:55 AM
Hüseyin abi paylaşımın için teşekkürler.

Ben olaya farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum.

Kanun koyucu der ki "şu şu şu balıkların avı yasak" , buraya kadar tamam,
anlaşılmayacak bir şey yok.
Doğrudur yanlıştır tartışılır, düzeltilmeye çalışılır vs.

Zıpkınla yapılan amatör balık avcılığı ve kara avcılığı , bu iki tür avcılık ile;
olta ile yapılan amatör balık avcılığı arasında bariz bir fark var, avı görmek.

Olta ile yapılan amatör balık avcılığında avınızı göremezsiniz.
Balığı yakalayıp , elinize aldığınız anda kanun devreye girer.
Bunu alıkoyamazsın der.

E tamam zaten, benim için problem değil ki.
Şansıma alıkoyulması yasak olan balık gelmiş.
Ben de balığı kepçeleyene kadar zaten asıl amacım olan avcılık keyfini yaşamışım.
O balığı da yemeyiveririm , çok da lazım değil.
Güle güle güzelim derim, gönderirim geldiği yere.

İlla da balık yemek istiyorsam, nasibimde de varsa , eve gidene kadar tutarım.
Değilse markette balık mı yok. Et kavgası olmamalı yani bu ;)

Dipnot : Kızıldeniz bağlantısı yüzünden lambuka, sarıkuyruk, fugu gibi balıkların ciguatoxin ihtimali de var. Hiç gerek yok canım mis gibi çipuramız varken :)

rigel
05-09-2007, 07:34 PM
Alp abi paylaşımın için teşekkürler evet bu balığın dediğin gibi yakalanışı çok zor belgeselini izlemiştim hawai de çekilmişti ama ordakiler rahat 50-60 kg a kadar gelen devasalardı bilgilerin ve paylaşımın için sonsuz teşekkürler saygılar...

ergenlaci
06-09-2007, 12:02 AM
sirküler bencede dikkatli düzenlemiyo ben yasak ettim oldu neden oldu niye yasak ettim yanlış yapmış olabilirmiyim acaba yok aynı bizim okulumuzda bir sürü branş öğretmeni eksiğimiz varken buna karşı edebiyat öğretmenimiz varken ve bu arkadaşımız gircek ders bulamazken başka bir edebiyatçı daha atayıp okulumuza diğer branşları boş bırakıp gene:mad:bize bakalnlık lazım bakanlık ama daha uzun bir süre olmaz bu türkiyede:(

ergenlaci
06-09-2007, 12:05 AM
yaa bu konuda o kadar doluyumki hüseyin abime teşekkür etmeyi bile unuttum paylaşımı için gene harika bir paylaşım olmuş abicim teşekkürler:pyenilerini dört gözle bekliyoz abicim:psevgiyle ve sağlıcakla kal;)

Yakup ERDEM
06-09-2007, 08:51 AM
Günaydınlar;
Alp yine önemli bir konuda, çok değerli bilgilerle ve tabii herzamanki gibi güzel bir uslüpla bizleri aydınlattığın için çok teşekkürler.
Lambukanın yasaklığı konusunda kaldırılması için girişimde bulunmak da dahil pek çok yerde pek çok girişimde bulunmuş ve bu yasağın gereksizliğini savunan birisi olarak her kelimesine sonuna kadar katılıyorum.

Seyrek ve kısa süreli nete girebilmem nedeniyle bu konuyu forum yöneticisi arkadaşların çok önemli bulmaları ve tekil mesaj olarak kütüphane bölümüne taşıyıp müdahaleyi önlemek amacıyla kilitlemiş olmaları nedeniyle okumama rağmen altına cevap yada teşekkür yazmamıştım. Ancak bu gün farkettim ki konunun asıl kaynağı buradaymış. Gecikme için kusuruma bakmayınız.

OKYANUSCA
07-09-2007, 04:25 PM
Bu konuyla ilgili bir takim yorumlar eklemek zorunlulugu duydum.Cunku bir yanlis anlamaya sebebiyet vermek istemem. Konumun anafikri bu baligin yok edilemiyecegi, korunmasinin sacma oldugu olarak anlasilmamalidir.(Su ana kadar sizlerin degerli yorumlarinda boyle bir izlenim edinmedim, ancak ilerde olabilir diye soyluyorum)

Sirkulerde lambuka kirmizi listede ki bir balikmiscasina tamamen yakalanmasi yasaklanmistir. Bilimsel verilerden bildigimiz ise bu baligin uygun islemlere tabi oldugunda besin degeri oldukca yuksek , ve yasam omru kisa oldugu icin belirli bir boyda yakalanmayinca zaten dogal nedenlerle olecegidir. Yani mantiken mesela sirkulerde 2.5 yasinda lambuka 1m10cm (ornek olarak veriliyor, yas ve uzunlugun herhangi bir bilimsel degeri yoktur) dir, 1.12m lambuka icin yakalama limitidir denilerek hem olta balikciligina bir hizmet, hemde boylesi degerli bir baligin olasi ziyaninin onune gecilebilir,

Lambukanin vanosken(ureme yasina gelmemisken, yada oldukca kucukken)
suruler halinde kiyilara girdigi ve buralarda delice avlanarak cok kisa bir surede
boy atip aciklara ciktigini belirttik. Bir sene daha bu baliga verilip, baliktan tane basina 6-7kg uzerinde verim almak mumkunken, bu suruleri ticari balikcilarin cevirmesi, daha bu kadar kucukken nisapsiz avlamasi elbetteki cok yazikdir ve lambukanin ulkemiz sularinda gelisimine buyuk bir negatif etki yaratir ve hatta bir suredir gozlemledigimiz kitligi ortaya cikarir. Ancak bu demek degildir ki bu baligin yakalanmasini, hic bir boy limiti gozetmeden yasaklamak akillicadir. Kanimca degildir. Lambuka bir offshore baligidir. Yani cok irileri zaten kiyidan avlananin erisemiyecegi bir noktadadir.Bu baliklar yumurtalarini acik sularda birakir. Kisaca altini cizmek istedigim bilimsel olarak, akilla kaynaklarin yonetimidir. Baligi korurken akilciliktan uzaklasmanin da ayri bir maliyeti ve oldukca yuksek dogal,iktisadi ve sosyal zararlari sozkonusu olabilir.

Kesinlikle sadece lambukanin degil hangi balik olursa olsun ticari ve amator balikcilar tarafindan nisapsiz, vurdumduymaz avciligina karsiyim, hepimizin bu konuda fikirlerimizle isbirligi icinde oldugumuzuda biliyorum.

Bu calisma adindan anlasilacagi gibi "bir hukum ve soyle yapin" cagrisindan cok daha fazla bilgi ve anlayis aramaya acilmis bir penceredir. Cok merak ediyorum mesala sirkulerde yazili orkinosun bilimsel adini serranus scriba olarak alan (yazili orkinosun bilimsel adi,Euthnus Alletteratustur) ilgililer sinirlamalari Euthnus Alletteratus icin mi,Serranus Scriba icin mi aldilar? Seranus Sicriba icinse soyleyecegim bu balik yazili hanidir.

Benzeri hatalar bize surkulerin gerektirdigi ozeni ve akilciligi yansitip yansitmadigi sorularina yol aciyor. Tabii bunu yazmakta ki amacimiz ilgililerin karsisina bilerek ve saglikli bilgiler almaya ac sekilde cikmak icindir. Ukalalik yapmak icin degil. Sonucta herkes hata yapabilir. Ancak bunlari tartisarak bilgimizi ve etkilesimimizi artirabiliriz. Kanun koyucunun yerini almak, hatta
lambuka serbest birakilsin diyebilmek bizim yetkimiz dahilinde degil. Sadece
kalbimizin ve aklimizin yonunu gostermek icin bir irade belirtimi olabilir.

Bu konuda bilimsel calismalar yapmis ,uzman goruslere ihtiyac duyuyoruz. Toplumun her bireyi goruslerini sayginlikla ifade etmeye, bilgilendirmeyi istemeye , kaygilari, arastirmalari varsa gene sayginlikla bunlari ifade etmeye hakki vardir. Saglikli ve modern toplumlarda bu yaklasim bu sekilde baslayip bilimsel cevrelerinde ilgili konu ustune oncelik tanimalarini mumkun kilip, saglikli calismalarinin baslangici olabilmektedir. Kisisel calismam ve lambukayla ilgili verdigim bilgiler kesinlikle en degerli bilimsel kaynaklardan teyit edilmis bilgilerdir.Bu konularda cok okuyan ve ilgilenen bir insan olarak bazen kaynagini hatirlamasamda biriktirdigim bilgilerden yazilar yazarim.Ancak yayinlamadan ozellikle ansiklopedik bilgiler konusunda ilgili arastirmalari tekrardan yapip, daha ayrintili bilgiler isiginda konuyu toparlamaya calisirim. Bu yuzden bilgilerin saagligina kesinlikle guvenebilirsiniz. Burada sevgili Yakup Ogretmenim gibi bilim adamlarimizin goruslerini gormek onlarin destegini yada elstirilerini almak buyuk mutluluk.Ve bu hepimizin acisindan daha fazla ogrenip kendimizi asma konusunda onemli bir kazanc. Hatta onlarin essiz bilgileri sayesinde sonucta goruslerimizin, bakis acilarimizin yanlisligi ortaya da cikabilir. Ancak dedigim gibi bu sonuc bile hanemize buyuk bir pozitif deger ekler.

Unutmadan lambuka baliginin tadi hakkinda genel gorusum "zevkler ve renkler tartisilmazdir.Ekleyecegim sadece yazida belirttigim gibi besin degeri yuksek bir balik oldugudur.Kisisel gorusum asla bir cuprayi veya mercana tadi denk degildir. Ancak palamut, orkinos, kilic gibi baliklardan asla assagi kalmaz. Pisirme ve etini degerlendirme tekniklerine dikkat edilirse mukemmel sonuclar alinir. Yurt disinda oldukca pahali ve aranan bir deniz urunudur.

Yorumlariyla katkida bulunan ve tebrik eden tum dostlarima tesekkur ediyorum. Aslinda bu yorumlardan bu sitenin algilayis duzeyinin yuksekligini takip etmek gercekten buyuk mutluluktu.Bu yuzden tum dostlara saygilarimi sunarim. Yazdiklarim degerli yorumlara cevaptan cok kendimi tamamlamak ve gelecege daha saglam noktalar birakmak icindir.

Misinaniz saglam, dugumleriniz oturmus, kismetiniz bol olsun. Rastgele.

Yakup ERDEM
25-10-2007, 02:14 PM
Müjde;

Lambuka yasak balıklar listesinden çıkartılmıştır.

http://img139.imageshack.us/img139/3719/cizelge6un9.gif

Salih Reis
25-10-2007, 04:36 PM
tam zamanında kaldırmışlar, bizim buralarda sürüler halinde geziyorlar.

Etini ben hiç beğenmedim. beğenen varsa pişirme sitilini yazsın bari :)

Yakup ERDEM
25-10-2007, 08:28 PM
Salih reis Hüseyin arkadaşımız daha güzel bir tarif mutlaka verecektir, fakat benim bildiğim ve denediğim ve de beğenerek tükettiğim tarif şöyle;

Balığı mümkün olduğunca taze bir şekilde, sağlı sollu fleto edip, uygun büyüklükte dilimlere ayırıyoruz.
Daha sonra bu elde ettiğimiz löp etleri kararınca tuzlayıp, az karabiber, az limon yada sirke, taze yada kuru defne yaprakları ile etleri yarı yarıya gömecek kadar halis zeytin yağı (ay çiçek yağı da olur tabii ki) ekleyerek marine edip bir-iki saat kadar ılık bir ortamda (10-20 derece arası) dinlendiriyoruz.
Sonra ızgaraya döşeyip afiyetle yiyoruz.

tam zamanında kaldırmışlar, bizim buralarda sürüler halinde geziyorlar.

Etini ben hiç beğenmedim. beğenen varsa pişirme sitilini yazsın bari :)

cem kaptan
25-10-2007, 08:35 PM
Salih reis Hüseyin arkadaşımız daha güzel bir tarif mutlaka verecektir, fakat benim bildiğim ve denediğim ve de beğenerek tükettiğim tarif şöyle;

Balığı mümkün olduğunca taze bir şekilde, sağlı sollu fleto edip, uygun büyüklükte dilimlere ayırıyoruz.
Daha sonra bu elde ettiğimiz löp etleri kararınca tuzlayıp, az karabiber, az limon yada sirke, taze yada kuru defne yaprakları ile etleri yarı yarıya gömecek kadar halis zeytin yağı (ay çiçek yağı da olur tabii ki) ekleyerek marine edip bir-iki saat kadar ılık bir ortamda (10-20 derece arası) dinlendiriyoruz.
Sonra ızgaraya döşeyip afiyetle yiyoruz.
Hocam bir dip not da benden, kesinlikle günlük tüketmeniz önerilir.Hatta tutar tutmaz teknede, bir küçük eşliğinde tüketilmesi...:DSaygılarımla,

Yakup ERDEM
26-10-2007, 07:04 PM
Kaptanım haklısın, bilhassa kan akıtma da uygulanırsa et daha yenebilir hatta lezzetli oluyor.
Hey gidi günler, diyebilirim ki bir mavi tur teknesinde çalışırken iki ay boyunca tek besin kaynağımızdı.
Hocam bir dip not da benden, kesinlikle günlük tüketmeniz önerilir.Hatta tutar tutmaz teknede, bir küçük eşliğinde tüketilmesi...:DSaygılarımla,

OKYANUSCA
27-10-2007, 02:26 AM
Yakup Ogretmenim hayirli haberler icin tesekkur ederim. Lesepsiyen baliklar Ulkemizde ozellikle Guney Akdenizde kendilerine yer buldu, yerlesti.Lambuka bunlardan birisi olmasa da lesepsiyen baliklarin yasadigi sartlarla daha kalici olacaktir. Nil nehrine yapilan ashvan baraji nedeniyle bu nehir Dogu Akdenizi sogutan etkisini kaybetti.Suveysten gelen su Israil, Lubnan, Suruye ve Dogu Akdeniz kiyilarimizi nerdeyse Kizil denize cevirecek. Ceylan(Spanish Meckarel)
artik ruya bir balik degil buralarda.Dev gibi lambukalar yakalaniyor.Bu ayni zamanda Ulkemizde Offshore Game Amator balikciligi icin buyuk bir firsat. Herkese hayirli olsun.Ancak Akdenizin Akdeniz olarak kalmasi artik biraz zor gozukuyor.Bu tabii oldukca uzucu.

Saygilarla...:)