PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Samsunlular Müjde.

Musa KARAOĞLAN
14-11-2007, 06:28 PM
Arkadaşlar,dün aldığım bir duyuma göre Hasan Uğurlu barajına bol miktarda Turna balığı yavrusu salınmış.:)
Bildiğiniz gibi Suat uğurlu ve Hasan uğurlu barajlarımızı yerel ismiyle Taran balığı istila etmişti.Hem balık yumurtalarıyla beslenip,hemde çok kılçıklı olduğundan etide yenmeyen bu balığı inşallah Turnalar yerde bizde rahat ederiz.:D
Aslında Suat Uğurlu Barajına bıraksalar daha iyi olurdu diyede düşünüyorum.Gidiş geliş ve piknik bakımından orası daha güzel ve kolaydı.;)
Taylanın ve Samsunlu balıkçıların gözü aydın.:)

Yakup ERDEM
14-11-2007, 07:40 PM
Bir bölgeye balık aşılaması her zaman tehlikeli olmuştur. Fakat;

Aşağı Yeşilırmak ve Aşağı Kızılırmak havzaları yapılan barajlarla doğal yapılarını yitirmiş, nehirlerin baskın türleri değişmiştir.

Derbent ve Altınkaya'ya turna salınması sorun olabilir (buna Sudak müsade etmez ama) fakat akarsudan barajlar sayesinde durgun su haline dönen Suat Uğurlu ve Hasan Uğurlu barajları kendilerinden 20 km aşağıdaki göl ve kanallarda turna varlığı nedeniyle sorun yaşamayacaktır.

ahmetcem
14-11-2007, 07:49 PM
Arkadaşlar,dün aldığım bir duyuma göre Hasan Uğurlu barajına bol miktarda Turna balığı yavrusu salınmış.:)
Bildiğiniz gibi Suat uğurlu ve Hasan uğurlu barajlarımızı yerel ismiyle Taran balığı istila etmişti.Hem balık yumurtalarıyla beslenip,hemde çok kılçıklı olduğundan etide yenmeyen bu balığı inşallah Turnalar yerde bizde rahat ederiz.:D
Aslında Suat Uğurlu Barajına bıraksalar daha iyi olurdu diyede düşünüyorum.Gidiş geliş ve piknik bakımından orası daha güzel ve kolaydı.;)
Taylanın ve Samsunlu balıkçıların gözü aydın.:)

bu bayadır bildiğim bir şeydi ama sadece taran zarar görüceğini sanmam dışardan yapılan müdahaleler her zaman yapıcı göründüğü kadarda bozucudur 1,2 sene sonra ne olur bilemem

Yakup ERDEM
14-11-2007, 07:52 PM
AhmetCem bence yayın burada o kadar yaygınken, turna gibi ot-kök altına sinip önünden geçen balığa saldıran bir balığı gece gündüz tüketir.
Bu da demektir ki,
devlet balık salacaksa aslında düzenli olarak yayın salmaya başlamalı ve devam etmelidir.

bu bayadır bildiğim bir şeydi ama sadece taran zarar görüceğini sanmam dışardan yapılan müdahaleler her zaman yapıcı göründüğü kadarda bozucudur 1,2 sene sonra ne olur bilemem

ahmetcem
14-11-2007, 07:59 PM
AhmetCem bence yayın burada o kadar yaygınken, turna gibi ot-kök altına sinip önünden geçen balığa saldıran bir balığı gece gündüz tüketir.
Bu da demektir ki,
devlet balık salacaksa aslında düzenli olarak yayın salmaya başlamalı ve devam etmelidir.

evet yakup abi benimde aklımdan bu geçiyordu orda bulunan türlere katkı yapması lazım ama şöyle bir şeyde var turna girdiği yerde zor tüketebilinen bir balık :confused: çarşambaya balığa gittiğimizde suat uğurlu barajının altında ara sıra ağlara iri turna yaslıyor demişlerdi baraj hep yırtıcı balık doldu turna-levrek-yayın ve taranında yemediği yok dediğim gibi 1,2 yılda herşey belli olur

Yakup ERDEM
14-11-2007, 08:07 PM
Ahmet Cem Ladik gölü Tersakan, Yedikır vs Yeşilırmağa bağlı ve buralarda Turna yaşıyor. Kışın sular coşkunken küçük yavrular istese de istemese de Çarşamba barajlarına kadar inmiştir. (arada kaç km var ki?)
Keza baraj yapılmadan önce de bu gün barajın altında görünen turnalar şimdi Ayvacık önlerine gelmiş olabilirdi.
Fakat dedğim gibi Yayın burada yerli balık... Çok çoğaltacağını sanmıyorum. İstanbuldaki Çekmece göllerinde mesela ikisi de var ve dengede.
Turnanın baskın hale geçmesi zor, geçerse yukarda dediğim gibi yerli balık olan Yayının sürekli dışarıdan takviyesi iyi bir yol olabilir.

evet yakup abi benimde aklımdan bu geçiyordu orda bulunan türlere katkı yapması lazım ama şöyle bir şeyde var turna girdiği yerde zor tüketebilinen bir balık :confused: çarşambaya balığa gittiğimizde suat uğurlu barajının altında ara sıra ağlara iri turna yaslıyor demişlerdi baraj hep yırtıcı balık doldu turna-levrek-yayın ve taranında yemediği yok dediğim gibi 1,2 yılda herşey belli olur

ahmetcem
14-11-2007, 08:10 PM
Ahmet Cem Ladik gölü Tersakan, Yedikır vs Yeşilırmağa bağlı ve buralarda Turna yaşıyor. Kışın sular coşkunken küçük yavrular istese de istemese de Çarşamba barajlarına kadar inmiştir. (arada kaç km var ki?)
Keza baraj yapılmadan önce de bu gün barajın altında görünen turnalar şimdi Ayvacık önlerine gelmiş olabilirdi.
Fakat dedğim gibi Yayın burada yerli balık... Çok çoğaltacağını sanmıyorum. İstanbuldaki Çekmece göllerinde mesela ikisi de var ve dengede.
Turnanın baskın hale geçmesi zor, geçerse yukarda dediğim gibi yerli balık olan Yayının sürekli dışarıdan takviyesi iyi bir yol olabilir.

Sana katılyıorum abicim her yere orda yaşıyan balıktan takviye yapıcaksın doğallığını bozmuyacaksın

Ömer
14-11-2007, 09:43 PM
cem amcan bu baraja balık saldığını söylemedi bana sana birşey söyledimi?
Yoksa kimseye söylemeden kendisimi tutmayı düşünüyor:)

iftina
14-11-2007, 10:13 PM
Terme(doğal),Çarşamba( Temürlü(doğal) , Kızılot , Karamustafalı , Kum ocakları) Samsun'da da Gelemen(doğal) bu balığın aslında epeydir var olduğu yerler ama bölgenin insanları bu balığı ağla daha doğrusu küreme dediğimiz iki kişinin kanala girip ağı yürütmesi ile yapıldığı için çok fazla yayılmasını önlediler.
Şimdi ise bu aklın kimden çıktığını merak ediyorum, neden ihtiyaç duyuluyor doğal popilasyona etkileri nelerdir ve bütün bunları kim hesap ediyor,DSİ mi,Su Ürünleri mi yoksa bölgenin yerleşik insanlarımı olmaz ya Sinop Su Ürünlerinden fikirmi alındı.
Bu olup bitenleri anlamak mümkün değil.Ha diyeceksiniz ki daha ne istiyorsun
gidip avını yapar keyfine bakarsın ama öyle olmayacaktır.Çünkü sorun bir zihniyet sorunudur bunun ne için yapıldığı niye yapıldığıdır.Rahmetli Akoğlu bu
işlere meraklı biriydi kum ocaklarında açılmış çukurlara Gölyazı'dan getirtip bu balıktan attı.Sonra yoğun bir yağış sonrası sel oldu balık ırmağa karıştı, işte mesele burdan başlıyor aslında başka bir ülkede olsaydık bir bilimsel araştırma yapılır etkileri incelenir menfi veya müspet bir rapor yayınlanır (ekolojik açıdan
ekonomik açıdan vs) ona göre davranılırdı.
Ama ne yazık ki birisi veya birileri kafasına göre davranıp böyle bir harekete
kalkışmışlar.Neyse ölmüşe ve olmuşa yapılacak birşey yok,bekleyip göreceğiz.

iftina
14-11-2007, 10:28 PM
:Dcem amcan bu baraja balık saldığını söylemedi bana sana birşey söyledimi?
Yoksa kimseye söylemeden kendisimi tutmayı düşünüyor:)

Bu kadar yaz et avdaşımın yazdığına bak yahu:hahahaha:
Kafana yeşilbaş düşsün emi:D:D

Kurtuluş
14-11-2007, 10:33 PM
Valla ömer haklı, Sen nerden biliyon bakim rahmetlinin oraya turnaları attıgını?:confused::cool:

iftina
14-11-2007, 10:41 PM
Kurtuluş,Sen nerden biliyon bakim rahmetlinin oraya turnaları attıgını?

Ben bilirim bilirsin;):D

Ömer
14-11-2007, 10:42 PM
Kafana yeşilbaş düşsün ... çok iyi yaaa

erkalbayrak
14-11-2007, 10:47 PM
Turna balığı Samsunun bir çok göl ve kanal gibi tatlısularında yaygın olan bir türdür. Özellikte Çarşamba ve Termenin sahil taraflarında mevcut göl ve yapımı en az 20-30 yıl öncesine dayanan kanalların tamamında bulunan yerel adıyla iftina - iftane denilen ve yöremizde en leziz tatlısu balığı olarak sayabileceğimiz bir balıktır.

Turna balığı yeşilırmakta yeni değildir, Çarşambadan sahile doğru giden güzergahta mevcut kaydan köyü vardır. Bundan 20 yıl öncesine kadar ırmağın üst tarafında bulunan çakılocakları burada idi. Bizde o zamanlar sık sık o köye levrek, turna ve ırmak kefali avlamak için giderdik. İşte ozamanlardan bilirim turnanın yeşilırmakta olduğunu. Şimdilerde o kuyular hala duruyormu bilmiyorum ama üst tarflarda bulunan çakılocaklarında bol miktarda turna avlanmaktadır. Ancak buralarda turnanın bulunduğu sular akar değil, kepçelerin oluşturduğu çok büyük ve ırmak akıntısı ile çok ilişkisi kalmamış çakıl havuzlarıdır.

iftina
14-11-2007, 11:00 PM
Erhan'cım ben biliyorum ki iki kez o göllerle ırmak aynı seviyeye geldi.Akoğlunun
gölü su yükseldiği zaman menfez yoluyla ırmağa ulaşıyor.
Aşağıda ki yerler dediğim gibi Kızılot,Hürriyet beldesi ve Karamustafalı buralarda
ki kanallarda çıkıyordu ama kanallarda!!

erkalbayrak
14-11-2007, 11:07 PM
Erhan'cım ben biliyorum ki iki kez o göllerle ırmak aynı seviyeye geldi.Akoğlunun
gölü su yükseldiği zaman menfez yoluyla ırmağa ulaşıyor.
Aşağıda ki yerler dediğim gibi Kızılot,Hürriyet beldesi ve Karamustafalı buralarda
ki kanallarda çıkıyordu ama kanallarda!!

İsmail abi doğrudur, ne şekilde geçtiğini bilmiyorum ama benim esas anlatmak istediğim turnanın çok eskiden beri yeşilırmakta var olduğu.

iftina
14-11-2007, 11:16 PM
Erhanım benim çok eski tanıdığım arkadaşlarım var buralarda yaşayan ve bir
çoğu da avcılık ve balıkçılık yapan arkadaşlar,bu mesele 8-10 yıllık bir mesele
asıl başlangıç yeri de neresi biliyormusun Salıpazarı Müslübey taraflarıdır.

Ömer
14-11-2007, 11:24 PM
Tamam itiraf ediyorum ben atmıştım.. ama yanlışlıkla elimden düştüler..:)

Musa KARAOĞLAN
15-11-2007, 10:13 AM
Ben millet sevinir zannederken baktımki herkes üzülmüş.:confused:
Ne yani bizim barajımızdada Ankaradaki gibi turna yarışmaları düzenlense fenamı olurdu.Zaten Samsunda balık yok diye ağlaşıp duruyoruz.Hatta Samsunda balıktayız 2 topiğimiz bile sadece Günaydın,İyi akşamlar konusuna dönüşmüşken.Verdiğim haber niye bu kadar üzüntü yarattı anlamadım.:confused:
Sanki Ayvacıkta gidipte adam gibi,tarandan başka balık tutmuşluğumuzmu vardıki Turna atılınca dengeyi bozsun.Oda taranları yer,baskın hale gelir,hiç yoktan Ayvacıkta balık tutarsakda yenebilen bir türü tutmuş oluruz.
Neyse ben birşey demedim,sizde duymamış olun.Hayırlı günler.

Kurtuluş
15-11-2007, 08:04 PM
İyi akşamlar,Musa kardeşim yazdıkların konusunda sana katılıyorum.Turna balığı tarhandan bin kat iyidir,İhşallah duydukların dogrudur,Hem bölgemize bir hareketlilik getirir,senin dediğin gibi,hemde bizim açımızdanda ticari bir katma değer yaratır.En azından kış geldimi ne yapsak ne etsek diye düşünmeyiz.:)

iftina
16-11-2007, 12:50 AM
Ben millet sevinir zannederken baktımki herkes üzülmüş.:confused:
Ne yani bizim barajımızdada Ankaradaki gibi turna yarışmaları düzenlense fenamı olurdu.Zaten Samsunda balık yok diye ağlaşıp duruyoruz.Hatta Samsunda balıktayız 2 topiğimiz bile sadece Günaydın,İyi akşamlar konusuna dönüşmüşken.Verdiğim haber niye bu kadar üzüntü yarattı anlamadım.:confused:
Sanki Ayvacıkta gidipte adam gibi,tarandan başka balık tutmuşluğumuzmu vardıki Turna atılınca dengeyi bozsun.Oda taranları yer,baskın hale gelir,hiç yoktan Ayvacıkta balık tutarsakda yenebilen bir türü tutmuş oluruz.
Neyse ben birşey demedim,sizde duymamış olun.Hayırlı günler.

Ah be Musa Derbent barajında alabalık var akbalık var levrek var yukarda
Altınkaya'da sazan,akbalık,yayın.Peki kaç kere gittin?
Hasan ve Suat Uğurlu da akbalık hariç diğerleri mevcut,kaç kez avlandın?
Verdiğin haber ben de üzüntü yaratmadı ama kızmadım diyemem.Ama sana
değil ha öteki işgüzarlara!!
Neyse dedikya olan olmuş.