Orijinalini görmek için tıklayınız : Balon Balığı Marmara Yolunda !!!
Yakup ERDEM
25-10-2007, 01:17 PM
NTVMSNBC- 24 Ekim 2007 Çarşamba
Balon balığı yolunu şaşırdı
Tropikal bir balık türü olan “balon balığı”, küresel ısınmanın etkisiyle anavatanı Kızıldeniz’den yola çıkarak, Gelibolu’da bir balıkçının oltasına takıldı.
http://www.ntvmsnbc.com/news/274743.jpg
ÇANAKKALE - Gelibolu’da avlanan bir balıkçının oltasına takılan balon balığı, incelenmek üzere Çanakkale Su Ürünleri Fakültesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesine gönderildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer ile bölümün araştırma görevlileri, laboratuvarda özelliklerini inceledikleri balığın, literatürde “balon balığı” ya da “altın balon balığı” adı verilen bir tür olduğunu belirlediler.
Prof. Dr. Tunçer, Gelibolu’da balıkçı oltasına takılan bu balık türünün anavatanının Kızıldeniz olduğunu, Akdeniz ve Ege’den geçip, Gelibolu’ya kadar geldiği söyledi.
Prof. Dr. Tunçer, bu balığın Japonya ve Kore’deki ünlü restoranlarda tüketilen çok kıymetli bir balık olduğu ifade etti.
Balon balığının bazı durumlarda toksit etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tunçer, şunları kaydetti:
“Bu balık bizim için önemli bir bulgu. Çünkü Kızıldeniz’den geldiği için hem egzotik hem de lesepsiyon bir tür olarak kabul edilebilir. Suların ısınmasıyla beraber, Akdeniz’den gelen bazı göçmen balıkların kuzey Ege’ye oradan da Çanakkale Boğazı’nı geçerek Marmara’ya gittiğini biliyoruz. Fakat bu ve ya buna benzer türlerin bizim sularımıza gelmesi oldukça ilginç. Hatta bu materyali, Piri Reis Deniz Müzesi’ne kazandırmak istiyoruz. Müzemizde olmayan önemli bir balık türü ve ilk tropikal balığımız olacak.”
http://www.ntvmsnbc.com/news/424036.asp
Yakup ERDEM
25-10-2007, 01:22 PM
Adminimiz Nail'in özelden orjinalini gönderdiği haberin Türkçe versiyonu
ABD’li ve Filipinli bilim adamları, aralarında Hollywood yapımı animasyon filmi “Kayıp Balık Nemo”nun başkahramanı “Nemo”ya benzeyen bir balığın da bulunduğu daha önce bilinmeyen 50-100 tür deniz canlısını keşfetti.
http://www.ntvmsnbc.com/news/274330.jpg
Güncelleme: 10:43 TSİ 18 Ekim 2007 Perşembe
MANİLA - Bilim adamlarının, Celebes denizinde bulduğu deniz canlılarından sarı çıkıntılı ağızlı, köşeli bir yapıya sahip, turuncu renkli, somurtkan ifadeli küçük bir balık, filmin başkahramanı turuncu küçük balık “Nemo”nun var olduğunu ve Filipinler yakınlarında yaşadığını düşündürdü.
imdiye dek bilinmeyen omurgasızlar ve balıklar arasında salatalığa benzeyen bir canlı ve kafasında dokunaç olan bir solucan da bulunuyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/274331.jpg
Bu canlıların Filipinler, Endonezya ve Malezya arasındaki “Mercan Üçgeni” adı verilen bölgede, denizin yaklaşık 5 kilometre derinliğinde az bilinen bir bölgede bulunduğu belirtildi.
Keşfe, National Geographic dergisi ve Filipinli bilim adamları beraber imza atan Woods Hole Okyanus Enstitüsünden Larry Madin, bu suların biyolojik açıdan dünyanın en zengin bölgesi olduğunu, ancak neredeyse keşfedilmediğini belirtti.
Daha önce bu türleri hiç görmediklerini söyleyen Madin, başka türlerin de denizde keşfedilmeyi beklediğini vurguladı.
http://www.ntvmsnbc.com/news/274332.jpg
natrix2
25-10-2007, 01:51 PM
Hocam heralde bu yanılmıyorsam kötü haber. Bildiğim kadarıyla doğal ortamı dışında diğer türlere zarar veren bir balık. İsrail sazanı denen balık gibi.
Yakup ERDEM
25-10-2007, 02:03 PM
En azından bir faydası olacağını sanmıyorum. Antalya ve Mersindeki dostlar oltalarına dadanmasından çok şikayetçiler.
Bana kalsa en basit bakış açısıyla buraya kuzu'nun gelmesini isterim. Düşünün bir :)
Hocam heralde bu yanılmıyorsam kötü haber. Bildiğim kadarıyla doğal ortamı dışında diğer türlere zarar veren bir balık. İsrail sazanı denen balık gibi.
natrix2
25-10-2007, 02:04 PM
En azından bir faydası olacağını sanmıyorum. Antalya ve Mersindeki dostlar oltalarına dadanmasından çok şikayetçiler.
Bana kalsa en basit bakış açısıyla buraya kuzu'nun gelmesini isterim. Düşünün bir :)
Evet düşünüyorum :) müthiş olur.
Nail SARI
25-10-2007, 02:17 PM
Yakup hocam. Küresel ısınmayı ister gibisin :) Kuzuları orada görmek ne zevkli olur değil mi? :D
ahmetcem
25-10-2007, 02:49 PM
Karadenizde artık sırtı çekeriz :D kuzuya döneriz :D
Yakup ERDEM
25-10-2007, 02:55 PM
Mavi küremiz ısınmasa yada daha doğru ifadeyle "en yaşanır" halini kaybetmeden denizlerimizde bereket artsa, şeklinde bir dilekti :) dilerim 40 yıl önceki temizliğiyle ve doğal dengesiyle hep var olur. Ben gerekirse kuzu avlamak için Namık ile Deniz'in peşine düşerim. :)
Yakup hocam. Küresel ısınmayı ister gibisin :) Kuzuları orada görmek ne zevkli olur değil mi? :D
ahmetcem
25-10-2007, 02:58 PM
peki kuzu gelirse onun peşine namık abide gelirmi ? yakup abi
Yakup ERDEM
25-10-2007, 03:03 PM
Namık (epeydir sesi çıkmıyor, kardeşim yine işlere gömüldü herhalde) zaten Karadenizli. O karadenizden Akdenize göçüp yerleşen türlerden. Baba ocağına sonuna kadar bağlıdır.
ahmetcem
25-10-2007, 03:08 PM
Namık kardeşim yine O karadenizden Akdenize göçüp yerleşen türlerden. Baba ocağına sonuna kadar bağlıdır.
namık abi demekki küresel soğuma zamanında gitti buralardan :) şu karagözler mercanlar filan gelsinde balon balığı ve diğerleri orda kalsın :)
Yakup ERDEM
25-10-2007, 03:14 PM
Cem sen adamı ipe götürürsün.
Şu mesajı;
Namık (epeydir sesi çıkmıyor, kardeşim yine işlere gömüldü herhalde) zaten Karadenizli. O karadenizden Akdenize göçüp yerleşen türlerden. Baba ocağına sonuna kadar bağlıdır.
Nasıl bu hale dönüştürdün anlamadım :)
"Yakup ERDEM´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Namık kardeşim yine O karadenizden Akdenize göçüp yerleşen türlerden. Baba ocağına sonuna kadar bağlıdır."
namık abi demekki küresel soğuma zamanında gitti buralardan :) şu karagözler mercanlar filan gelsinde balon balığı ve diğerleri orda kalsın :)
ahmetcem
25-10-2007, 03:24 PM
Cem sen adamı ipe götürürsün.
Nasıl bu hale dönüştürdün anlamadım :)
belirli bir yerini silerek :D
N@mık
25-10-2007, 10:46 PM
Kuzu gelmese de olur, şu projelerin birkaçını alayım oradayım inşallah..;)
Kuzu? Hiç sorun değil N@mık abin alıştı kuzusuz sularda sırtı çekmeye ha Adrasan ha Samsun:D:D
http://img126.imageshack.us/img126/9121/samsunpj2.jpg
Toprak çekmeye başladı hocam, Şimdiden Ankaraya kadar geldim. 1 haftadadır buradayım. Haftaya cuma namazına mütakiben orada olurum, Söyle Gürol amcama abdesini alsın:D:D
Vefasal soğumalar desek:D
BALON...?
hepinize hayırlı afiyet şeker olsun:hahahaha::hahahaha: